Már az interneten is elérhető magyar felirattal James Cameron rendezésében a Game Changers című film. Szó szerint összezúzza azt a tévhitet, miszerint állati eredetű ételeket kell fogyasztanunk egy erős és kitartó test eléréshez.

A filmben nyilatkozik vagy éppen megjelenik többek között Lewis Hamilton, Novak Djokovic, Lionel Messi és a Tenesse Titans amerikai futballcsapata, valamint számos világhírű orvos és professzor.

Nem azért íródott ez a cikk, hogy bárkire bármit ráerőszakoljon étkezés kapcsán. Ahogy a filmben Arnold Schwarzenegger nyilatkozza: „Ha azt mondom, többé nem ehetsz húst, azt válaszolod, menj a francba. Ki vagy, hogy megmondd, mit egyek? De ha elmagyarázod, és azt mondod: mi lenne, ha csak heti egyszer visszavennél a húsból?” Nos, itt még ennyiről sincs szó.

Amiért ajánlom a filmet megtekintésre, annak pusztán egyetlen oka van. Hiszek abban, hogy egyszer hazánkban is eljuthatunk arra a szintre, amikor a legtöbb nyilvános étkezőhelyen lesz vegetáriánus vagy vegán opció. Amikor a gyerekorvos nem kap kisebb pánikrohamot akkor, ha megtudja, hogy a gyermek vegetáriánus, vagy amikor nem az szól mindenhonnan, hogy a húsevés feltétlenül szükséges és egészséges. Pedig egyáltalán nem az.

És ez olyan egyszerű, ám tudományosan alátámasztott felfedezés, mint Semmelweis klórvizes kézmosása. A legújabb kutatások és tudományos eredmények alapján a húsfogyasztás és a hozzá kapcsoló zsírbevitel az egyik fő okozója a ráknak, a cukorbetegségnek vagy a szív-és érrendszeri megbetegedéseknek. Ma már az is tudományosan alátámasztott tény, hogy a növényi táplálékokból biztosítható a szervezet számára szükséges fehérjemennyiség, hiszen az esszenciális aminosavakat a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék is tartalmazzák.

És noha a környezetvédelem sok esetben unalmas és túlreklámozott napjainkban, mégis- ennek hála- a hús-és tejipari lobbi egyre kevésbé tudja becsapni a világot a hazug elméleteivel.

Hagymási Tamás

Facebook kommentek