A boldogság az a dolog, amire minden egyes ember sóvárog. A személyes boldogságunkért szinte bármit megteszünk. Egy dolgot azonban nem veszünk észre: a közösségi média tönkreteheti az életünket, átformálja a személyiségünket anélkül, hogy azt észrevennénk.

Smink, szépség és anyagiasság

Gondolj vissza arra a korszakodra, amikor nem azzal törődtél, hogy a legdivatosabb ruha van-e rajtad, vagy hogy mennyi ruha lapul a szekrényedben. Amikor nem aggódtál azon, hogy a hajadat trendi stílusban készítetted-e el. Amikor egyáltalán nem gondoltál a szemöldököd vonalára, az orrodra, arccsontodra, hasadra vagy arra, milyennek gondolnak mások.

Azóta a dolgok megváltoztak.

A közösségi média térnyerésével az utóbbi évtizedben számos fiatal fedezte fel az interneten keresztül a szépség, a divat és a sminkelés világát. Az idő múlásával pedig mindezek átvették életünk irányítását.

Amikor felismered, hogy az idősebb testvéred, a barátaid, az emberek a TV-ben és az interneten mind sminkelik magukat, trendi frizurájuk van, divatosabbnál divatosabban öltöznek, bizonytalannak érezheted magad. Talán az is eszedbe jut, hogy nem vagy elég csinos, elég vékony. Mit teszel? Elkezded kutatni a „beauty gurukat”, hogy eltanuld, hogyan lehetsz csinosabb, vékonyabb, hogyan nézz ki jobban. Ezzel kezdetét is veszi, a tonnaszámra vásárolt termékek világa. Órákat töltesz azzal, hogy a megjelenéseddel foglalkozz. Rendszeresen nézed azoknak a lányoknak a videóit, posztjait, sztorijait, akikről azt gondolod, csinosak és boldogok azért, mert jól néznek ki. Ezért te is megteszed a szükséges lépéseket. Boldogabbnak érzed magad, amikor a kedvenc szetted van rajtad, megcsináltattad a körmöd, besütött a hajad, a sminked tökéletes. Magabiztosabbnak érzed magad így. Abba az illúzióba esel, hogy az a te problémád, ahogyan kinézel. Az egyetlen megoldás tehát, hogy változtatni kell a megjelenéseden.

Boldogságodon azonban nem segít, hogy az időd nagy részében megjelenéseddel foglalkozol. Aggódsz, mennyire tűnsz kövérnek a ruhádban, hogy egész nap kócos a hajad. Nem segít, hogy azokat a tartalmakat fogyasztod, amelyekben lányok beszélnek a kedvenc körömtrendjeikről, a következő hajhosszabbításukról, százezrekért vásárolt új ruháikról vagy a legújabb diétáról, amelyet kipróbáltak.

Azt hisszük, boldogabbak és elégedettebbek leszünk mindezektől. De ez nem így van. A Biblia azt mondja a szépségről, hogy olyan, mint a virág. Elhervad, ha letelt a virágzásának ideje, kiszáradhat…

Egy hang szól: Kiálts! Én kérdeztem: Mit kiáltsak? Minden test csak fű, és minden szépsége, mint a mezei virágé.” Ézsaiás 40:6

Hadd vázoljak fel egy, a jelen társadalmunkban uralkodó szemléletet: az anyagias gondolkodást. Legújabb eszközök (mobil, stb…), ruhák, smink, hajápolási termékek, parfümök, bizsuk, cipők, amelyekből soha nem lehet elég sok. Anyagias, tárgyaktól hemzsegő világban élünk.

Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.” 1Timóteus 6:10

Lehet, hogy videókat látsz arról, hogyan költenek el lányok rengeteg pénzt ruhákra, amelyekre valójában nincs is szükségük. Ezek azt az érzést keltik majd benned, hogy hiányzik valami. Ezért te is veszel egy halom ruhát, pedig már egyébként is zsúfolt a szekrényed. Alig húzod fel párszor ezeket a ruhákat, már nem is tölt el elégedettséggel úgy, mint régebben. Hogy leküzd az üresség érzését, még többet vásárolsz.

Vásárolsz, hogy megold a problémáidat, de azok csak nagyobbak és rosszabbak lesznek. Nem a ruhák mennyiségétől a sminktermékektől vagy a tárgyaktól fog betöltődni az űr, ami benned van. Ha azt hiszed, attól leszel boldog, hogy bizonyos összeget költesz márkás ruhákra vagy a sminkedtől, ami hibátlannak mutatja az arcod, akkor soha nem találod meg az igazi boldogságot. Attól, hogy megváltoztatod a külsőd, a benned dúló konfliktust nem oldod meg, csak elfeded a problémát.

Állj meg egy pillanatra, és légy őszinte önmagaddal. Ne félj attól, hogy te kevés vagy, mert nem vagy az.

„Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő a szeretet és a józanság lelkét.” 2Timóteus 1:10

Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket: maradjatok meg az én szeretetemben… Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen… Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.” János 15:9,11-13

A Biblia arról tanúskodik – és személyes tapasztalatom is az –, hogy Jézus annyira szeret minden egyes embert, Téged is, hogy odaadta az életét. Jézus azért halt meg, mert esélyt akar adni Neked a boldogságra. Jézus a barátjaként tekint Rád, neki nem csak egy Facebook ismerős vagy, nem csak egy Insta követő.

Kérlek, mérlegeld mi a fontosabb. Az, hogy csinosnak tartsanak, vagy az, hogy boldog légy? Ne érts félre, lehetsz szép és közben igazán boldog. De nem az fog boldoggá tenni, ha csak a szépség és trendiség körül forognak a gondolataid.

Lájkok, követők, állapot

Posztoltál fotót valaha Instagramra, Facebookra? Frissítetted percenként az oldalt, hogy meglásd, mennyi lájkot kapott?

Csak a legjobb képeinket posztoljuk ki, megszerkesztjük életünk legfontosabb pillanatait. Posztolunk egy jó képet, és ettől érezzük magunkat igazán vonzónak. A bőrünk elég barna, a dolgok elég távoliak és a sminkünk is nagyon ott van.

Az ok, amiért megosztjuk másokkal ezeket a fotókat, az azért van, mert érvényesülni akarunk. A lájkokon keresztül keressük az elismerést és a fontosságot. Úgy érezzük bizonyítanunk kell mások előtt. Megmutatni, hogy vékonyak, gyönyörűek vagyunk, rengeteg barátunk van, van életünk.

Valóban ez az életed nagy része? Ez a valódi életed?

Nem vagy rossz ember emiatt. De tudnod kell, hogy ezzel még inkább eltávolodsz a valódi boldogságtól. A boldogságtól, amit te is megérdemelsz.

Nem kell senki előtt bizonyítanod!

Letekint a mennyből az Úr, és lát minden embert. Lakóhelyéből rátekint a föld minden lakójára. Ő formálta mindnyájuk szívét, ismeri minden tettüket.” Zsoltárok 33:13-15

Nektek pedig még a hajatok szálai is mind számon vannak tartva.” Máté 10:30

Hagymási-Ruppert Rebeka

Facebook kommentek