Gondolatok és szempontok az online oktatással kapcsolatban minden nyolcadikoshoz:

Kedves Gyerekek!

Egyénileg, privát üzenetben mindenkivel beszélek és folyamatosan visszajelzek a munkátokkal kapcsolatban. Ezt a Ti részetekről is kérem, hogy jelezzetek vissza nekem is, hogy közösen tudjuk egyre jobbá, hasznosabbá, sőt élvezhetőbbé tenni ezt a fajta oktatást, amit most együtt tanulunk.

Nem tudjuk, hogy mennyi ideig leszünk kénytelenek így gyarapítani ismereteinket, ezért tartom nagyon lényegesnek, hogy Mindenki gondoljon végig néhány fontos szempontot ezzel kapcsolatban:

1. Gondoltál arra, hogy ez az oktatási forma-bár nehézség mindannyiunknak( különösen nekem)-,de ebben a nehézségben ott van benne a lehetőség is? Lehet, hogy azt érzitek, hogy most korlátozva van a szabadságotok (nem találkozhattok, amikor akartok, nem lehettek együtt az osztályban stb.),s talán egyre jobban korlátozva lesz. A nehézségeket az életben nem kerülhetitek el, de egy dologban mindig van választási lehetőségetek: rajtatok múlik (mindenkin személy szerint), hogy hogyan viszonyultok az adott helyzethez. Hogy viszonyultok ehhez a tanulási formához? Találtok-e benne értelmet?

2. Érzitek-e a személyes felelősségeteket ebben a helyzetben? Én is érzem a saját felelősségemet, hogy a matekot, fizikát és kémiát úgy adjam most Nektek tovább, hogy ne a sok ismeretanyag legyen a lényeg (igyekszem lecsökkenteni), hanem az, hogy feltáruljon előttetek a dolgok értelme, hogy értő módon tanuljatok, s a helyes gondolkozást sajátítsátok el. A Ti felelősségetek pedig abban van, hogy ne a vegetálást, a társad leckéjének lemásolását válaszd, ne elégedj meg a könnyebb úttal, a felületesen végzett munkával, hanem törekedj mindig a legjobbra, igazán szánd oda magad a megértésre és az anyag elsajátítására. Így fogsz szilárd alapot szerezni a továbbtanulásodhoz.

3. Ha most nem jól döntesz, s elhanyagolod a képességeidet, mert nem használod őket, mert nem teszel erőfeszítéseket, akkor ezek az elhanyagolt képességeid el fognak veszni.

4. Ha viszont jól döntesz, akkor egyrészt gyarapodni, fejlődni fognak a képességeid, másrészt pedig a jelen kötelességeidnek a hűséges teljesítése a legjobb felkészülés lesz számodra a jövő esetleg még nagyobb megpróbáltatásaira.

Ezek a törvényszerűségek az életben, olyan biztosak, mint a fizikában a gravitáció vagy a tehetetlenség törvénye. Értitek és látjátok a döntéseitek, a feladataitokhoz való viszonyulásotok jelentőségét? Rajtatok áll, hogy ennek az időszaknak áldozataivá váltok-e, s a külső körülmények játékszerévé vagy a lehetőségitekhez mérten hasznos tartalommal töltitek meg ezt az időszakot. Mindenki eldöntheti, hogy mivé formálja őt ez az időszak.

Ne ijedj meg a munka nagyságától, mert egyszerre mindig csak 1 napot kell megélned! (Én is csak így, napról napra készítem a feladataitokat.) A lényeg, hogy teljes igyekezettel indulj a munkába naponta és lépésről lépésre haladj előre! Ha így cselekszel, akkor fejlődni fogsz és szilárd alapot teremtesz a továbbtanulásodhoz. S ez olyan biztosan így lesz, mint amilyen biztos a gravitáció vagy a tehetetlenség törvénye, mondhatnám, 1000%-osan.

Bízom Bennetek, hogy jó döntést hoztok még ma! (nem holnap vagy holnapután!!!)

„Nincs tökéletes munka és teljesítmény, de abban igenis van tökéletesség, ha törekszünk rá. A törekvésben rejlik a tökéletesség. A gondolkodásban, a felelősségérzetben, a becsületességben.”

Várom ezzel kapcsolatos véleményeteket, kiegészítéseteket. És bármilyen gondolatot, ami megfogalmazódott Benned, s azt szívesen megosztanád.

Mindegyikőtök jó döntésében és a mielőbbi személyes találkozásban bízva búcsúzom.

Facebook kommentek