Isten kapcsolatba hozott téged valakivel. Valakivel, aki sok esetben nemcsak, hogy nem hasonlít hozzád, de borzasztóan gyenge olyan területeken, ahol azt várnád, hogy erős legyen. Nos, miért teszi ezt?
Gondoljunk csak az alábbi igeversre:

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott. Mert akiket eleve kiválasztott, azokat eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő sok testvér között legyen elsőszülött.” Róma 8:28-29

Minden, amit Isten az ő előrelátása által tesz az emberekkel, összhangban van azzal, hogy Jézus képére formálja őket. Nos, amikor Jézus jellemvonásaira gondolsz, mi az, ami szinte legelőször az eszedbe juthat? Alapvetően három dolog: a feltétel nélküli szeretet, az irgalom és a kegyelem.

De hogyan tudod valaha megtanulni a feltétel nélküli szeretetet, ha olyan valakivel házasodsz össze, aki minden téren hozzád hasonló és megfelel az elvárásodnak? Hogyan tudnád valaha megtanulni az irgalmat, türelmet, kitartást, őszinteséget, együttérzést, ha olyan házastársad van, aki soha nem vét hibát ellened?

Akivel soha nincsen nehézséged, aki soha nem vét ellened, vagy akinek soha nem esik nehezére elismerni a hibáját vagy bocsánatot kérni.

Hogyan tudnád valaha megtanulni a kegyelmet, ha olyan valakivel házasodsz össze, aki megszolgálja a szívességeidet?

Fontos célja a házasságnak is, hogy azon keresztül Jézus képmásához hasonlóvá váljunk. A házasság talán az egyik legnagyszerűbb eszköze a megszentelődésnek. Összeházasodsz valakivel, aki nem felel meg minden elvárásodnak, így talán meg kellene tanulni feltétel nélkül szeretni. Elveszel valakit, akinek szüksége van a bocsánatodra, így megtanulod, hogyan legyél irgalmas. Hozzámész valakihez, aki sok mindenre nem szolgált rá, így megtanulhatsz kezdeményezni olyan valaki felé, aki sokszor nem a megfelelő módon reagál a kezdeményezéseidre.

Te dicsőíted Istent ezekért a tulajdonságaiért, de nem akarod azokat másoknak továbbadni? Hálás vagy Istennek a kegyelemért, de elvárod a feleségedtől, hogy olyan módon éljen, ami nem neki való. Szereted Istent a feltétel nélküli szeretetéért, de a férjed megőrjít, amikor nem úgy viselkedik, ahogy azt szeretnéd?

Látod? Istennek sem feltétlenül az a célja, hogy a házasfelek mindenben összeillőek legyen. A párkapcsolat egy remek tükör, hogy lemérd: valójában hol is tartasz a jellemfejlődésben!

H. Tamás

forrás: Above Inspiration

Facebook kommentek