A 8 alapelv egy életmódbeli útmutató. Irányelveket fogalmaz meg az egészséges életvezetés és a boldog élet érdekében. Bárki számára elérhető és megvalósítható. Tudományos kutatásokkal alátámasztott, széles spektrumot és az életünk kísérőjelenségeit magába integráló egyszerű törvényszerűségek ezek. Egyfajta menekülési terv is a sok profitorientált divatdiétába, étrendkiegészítőbe vagy egészségügyi kezelésbe már belefáradt ember számára.

Igyál eleget/vizet!

A víz felfrissíti a szervezetet, és eltávolítja a vérből a szennyeződéseket. A testben található teljes vérmennyiség óránként tízszer megy keresztül a vesén, ami ellenőrzi és megtisztítja azt. Ha nem iszol elég vizet, a szervezeted sebezhetővé válik a gyulladásokkal és fertőzésekkel szemben, különösen a veséd és a húgyrendszered.

A napi szükséges folyadékmennyiség minimum 2, de inkább 3 liter. Étkezések közben azonban jobb kerülni a vízivást az emésztés könnyítése érdekében.

Gyakran a fejfájás is a folyadékhiányos állapot következménye, ezért mielőtt gyógyszerekhez nyúlsz, igyál bőséggel vizet, hogy kellően hidratáld a szervezetedet. Ha eleget iszol, az javítja az egész tested működését és a hangulatodat is.

Élvezd a napfényt!

A napsugarak segítik a baktériumok és mikrobák elleni küzdelmet. A fertőtlenítő hatást az ultraibolya sugarak fejtik ki. Ha a bőrt érő napsugárzás mennyisége elégséges, a látható fény, valamint a láthatatlan infravörös és ultraibolya sugarak hatása serkenti a fontos életfolyamatokat.

A napsugarak kitágítják a felszín alatti ereket, ezzel jobb vérellátást biztosítva a bőrnek, elkerülve a vér felgyülemlését a mell és hasüreg belső szerveiben. Baktériumölő hatással is bírnak, számos mikroorganizmust elpusztítanak. Segítik a kisebb sebek fertőtlenítését és gyógyulását.

A napfény hatására a bőr sejtjei D-vitamint állítanak elő. Ez a vitamin segítik a táplálékból bevitt kalcium felszívódását, amely döntően befolyásolja a csontok egészséges növekedését. Elősegíti a vérellátást, és serkenti a biokémiai energia előállítási folyamatát az izomsejtekben. Ennek eredménye a jobb izomfejlődés és izomtónus. Ezért különösen fontos a bevitele fekvőbetegek esetében.

A nap sugarai serkentik a csontvelő működését, a vörösvértestek és fehérvérsejtek termelődését. Csökkentik a vércukorszintet, javítják a szénhidrátok anyagcseréjét, mely különösen fontos a cukorbetegség esetén.
Napozáskor a nyári időszakban természetesen fontos figyelembe venni az erőteljes UV sugárzást, és inkább kora délelőtt, késő délután lehet a napon tartózkodni.

Lélegezz jó levegőt!

A tüdőnkön naponta körülbelül 132 köbméter levegő megy keresztül. Ez a légzőrendszerbe jutva eléri a légzsákocskákat, amelyek kiterítve majdnem 70 négyzetmétert fednének le. A gond az, hogy ugyanaz a levegő szállítja az oxigént, ami más, kevésbé egészséges gázokat és részecskéket is hordoz. Ezek a tüdőbe jutva különböző irritációkat okoznak. A szennyezett levegő sok esetben melléktényezője egy-egy betegségnek, rontja a már fennálló állapotot. A légzőszervi, a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedő személyek szervezetében fejti ki a legkárosabb hatást.

Néhány fontos szempont:

  • Amikor csak lehet – például hétvégén- a szabadidődet töltsd városon kívül! Szívj egészséges, vidéki levegőt!
  • Iktasd ki a füstöt a zárt helyiségekből!
  • Szellőztesd az otthonodat, nyiss ajtót, ablakot naponta legalább egyszer! Felhős, szmogos napokon ezt éjjel vagy kora hajnalban csináld.
  • Rendszeresen takaríttasd a légkondicionáló berendezést, mérsékeld a használatát!
  • Ha lehetséges, aludj nyitott ablaknál!

Táplálkozz egészségesen!

Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, naponta egyszer-kétszer teljes kiőrlésű gabonaféléket (búza, rozs, zab kukorica, rizs, árpa, köles, hajdina) hüvelyeseket (bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szójabab) és magvakat.
A tejtermékeket, a tojást, a halat és szárnyashúst fogyaszd egyéni ízlésed szerint ritkán vagy lehetőleg abszolút elhagyva.
Amit mindenképp kerülj: cukros ételek, feldolgozott húsok (pl. szalámi, sonka), vörös húsok, erősen tartósított ételek és a hidrogénezett növényi zsírok.

A napi három étkezés mellé nem javasolt a nassolás, hiszen a gyomornak is szüksége van két étkezés között a pihenésre. Ha mégis enned kell valamit az étkezések között, akkor gyümölcsöket, zöldségeket válassz!

Az ételeket a természeteshez legközelebbi állapotban a legmegfelelőbb elfogyasztani. Ideális lenne az elfogyasztott étel legalább 50%-át nyers formában megenni. Részesítsd előnyben a teljes értékű ételféléket, amelyeknek magas a tápértéke, a rosttartalma, és a bélműködés szabályozása által csökkentik a rákos daganatok kialakulásának kockázatát.

Mozogj!

Egy dologban az orvosok bizonyosan egyetértenek: a rendszeres testmozgás olyan előnyökkel jár, amilyeneket semmiféle gyógyszeres kezeléssel nem érhetünk el. Végtére is mozgásra lettünk teremtve.

Egyre több betegségről, mint például a halálozási okok élén álló szív- és keringési betegségekről derül ki, hogy kialakulásukban a mozgáshiány komoly szerepet játszik. A sport minden életkorban az egészséges életmód fontos része, és betegségmegelőző hatása mellett egyre több betegség gyógyításában és utókezelésében is értékes eszköz. A stressz miatt kialakult neurózis és egyéb panaszok gyógyításában is fontos szerepet kap a rendszeres testedzés.

A fizikai aktivitás jótékony hatása megmutatkozik számos, az életminőséget alapvetően befolyásoló tényezőn is: az étvágy javításától kezdve a nyugodt alváson, a kiegyensúlyozott kedélyállapoton át a nagyobb teherbíró képességig. A sport több mint gyógyszer: számos közvetlen jótékony hatással is rendelkezik, de hat az egész emberre. Számos betegség gyógyításában értékes kiegészítője a gyógyszeres és egyéb terápiás eljárásoknak.

Pihenés

A munkamánia jó táptalajra talált a vagyongyűjtési vágytól hajtott fogyasztói társadalomban. Gyakran halálra dolgozzuk magunkat, hogy megvásárolhassunk vagy megszerezhessünk még valamilyen tárgyat. Sokan a kimerülés határán élnek, és nincs idejük élvezni az életet. A pihenés nemcsak a tevékenység megszüntetését jelenti. Az igazi pihenés megújító és helyreállító.

Ne áldozzuk fel az alvás értékes óráit olyan tevékenységek végzésére, amelyek amúgy is feszültséggel töltenek el. Ne egyél sokat lefekvés előtt, valamint részesítsd előnyben a gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű kenyeret. A számítógépezés, a televíziózás felizgatják az agyat. Ehelyett olvass inkább!

Minden héten különíts el egy napot a fizikai, mentális és lelki pihenésre. A Biblia szerint ez olyannyira fontos, hogy Isten maga adott erre példát a Föld teremtésekor: „A hetedik napra elkészült Isten a maga alkotó munkájával, és megpihent a hetedik napon egész alkotó munkája után. Azután megáldotta Isten a hetedik napot, és megszentelte azt, mert azon pihent meg Isten egész teremtő és alkotó munkája után.” I. Móz 2:2-3

Élvezd a szabadságot a családoddal! Ez az időszak legyen a család számára félretéve. Menj el otthonról, változtass a mindennapi rutinodon! Tervezz előre, szükség van rá. Az élet hamar eliramlik, a gyerekek gyorsan felnőnek, te hamar megöregedsz. A munka mindig megvár.

Mértékletesség és önuralom

A szokás kényszerítő erővel bír. Sokan szenvednek valamilyen függőségtől. Kényszeres evés, dohányzás, alkoholfogyasztás, szex, stb.

A kényszeres evés és nassolás, a nagy eszem-iszomok állnak az elhízás hátterében. Sokan valamilyen űr betöltése miatt esznek a szükségesnél többet. Nem éhesek, hanem egyszerűen nem tudják kezelni a mohóságukat.

Az alkoholtartalmú italok fogyasztásának szintén nagy ára van. Az alkohol emeli a vérnyomást, és mérgezően hat a szívizom szöveteire. Ez a szokás növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a hirtelen halál, a májcirrózis és a rák kockázatát.

A rossz dolgok kerülése mellett nagyon fontos a jó dolgok mérsékelt használata is. Az életben rengeteg minden válhat istenített bálvánnyá: a család, a pénz, egy diéta, az edzés, a fehérjeturmix és még sok egyéb más is.

Hit

„Az igaz pedig hitből él és aki meghátrál abban nem gyönyörködik a lelkem.” (Zsid 10:38)

A segítség egyszer csak jön, amikor nem gondolod, onnan, ahonnan nem számítasz rá, illetve érzed, hogy most valami olyan dolog történt, ami nem rajtad múlt. A legtöbb dolog az életben hozzáállás kérdése. Ha negatív hozzáállást tanúsítasz, kedvetlenül vagy félve állsz hozzá a feladataidhoz, akkor sajnos rossz dolgok fognak veled történni. Fontos, hogy felszabadult légy a gondjaid ellenére. Nem kell, hogy nyomás alatt legyél, mert előbb-utóbb meg fog oldódni minden. Talán veled is előfordult már, hogy évekkel később visszatekintettél, és csodálkoztál, hogy milyen dolgokon aggódtál korábban.

A negatív hit az egyik legnyomasztóbb lelki dolog. Fontos, hogy higgy magadban, a családtagjaidban, a kollégáidban, a barátaidban. A nehéz helyzetekben se veszd el a hitet, a reményt, az Istenben való bizalmat.

Az egészséges lelkivilág ugyanolyan fontos része az életmódnak, mint a testünkről való gondoskodás. Ne felejtkezz el erről!

Hagymási Tamás

Források: Julian Melgosa, Michelson Borges: A reménység ereje
hazipatika.com

femina.hu

Facebook kommentek