A víz külső és belső alkalmazása a legrégibb természetes gyógymód, amely a legkülönbözőbb betegségek gyógyításánál alkalmazható. Az ókori kultúrnépek, így az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak a vízgyógyászatot magas fokon alkalmazták. A gyógykezelés a víz alkalmazása mellett gondosan összeállított diétából, böjtölésből és masszázsból állt.

Hippokratész (ie.460-377) „A hideg víz gyógyereje és alkalmazása” c. művével a vízgyógyászatot tudományos alapokra fektette. Gyógyításai során már alkalmazta a fürdőt, a hideg-meleg vizes leöntéseket, lemosásokat és pakolásokat. Spártában a hidroterápia kötelező volt. Törvény kötelezett minden városlakót, hogy gyakran vegyen hideg fürdőt. Aszklépiadész (ie.I.század) Rómában gyógyítási eredményeivel igen nagy hírnévre tett szert. A diéta, a gyógytorna, a masszázs mellett alkalmazta a fürdőket, a hideg leöntéseket és a vízgyógyászat egyéb alkalmazásait. A történelmi feljegyzések szerint a súlyos májbajban szenvedő Augustus császár életét a hidroterápia mentette meg. Orvosai minden addig ismert gyógymóddal sikertelenül próbálkoztak. Egyik felszabadított rabszolgájának tanácsára hideg vizes leöntéseket és gyógyfüvekből készített teákat kapott a császár, amelynek hatására rövid időn belül meggyógyult. Ezután a római birodalomban hirtelen divatba jött a hidegvíz-gyógyászat. Egy történetíró szóvá is teszi: „Mi történt a rómaiakkal? Mintha eszüket vesztették volna, még télvíz idején is a Tiberisbe vetik magukat.” A rómaiak rájöttek, hogy a hideg víz alkalmazása egészségesebb, és elnéptelenedtek az elegáns, meleg vízű fürdők.

A következő hosszú évszázadokban nemcsak a vízgyógyászatról feledkeztek el, hanem a mosakodásról is. Nemcsak fölöslegesnek tartották a mosakodást, hanem igen veszélyesnek is. Még a kastélyokban sem volt fürdőszoba, és Versailles-ban az egyetlen fürdőkádból is szökőkút lett végül, mert senki sem használta. A parfümöt az emberek nem arra használták, hogy bódító illatot árasszon, hanem hogy elnyomja a test igen kellemetlen szagát.

A XIX. század elején Sebastian Kneipp a vízgyógyászatot élettani-tudományos alapokra helyezte, és enyhe formában alkalmazta. Kneipp tüdőbajban szenvedett, és a hidegvíz kúra szigorú alkalmazásával kigyógyult súlyos betegségéből. Ezután kezdett mások gyógyításával foglalkozni. Működése a legszerényebb kezdettel oly hatalmassá fejlődött, amihez hasonlót aligha találunk az orvostudomány történetében. Világhírű vízgyógyintézetet alapított Wörishofenben.

Még Kneipp életében, Észak-Amerikában John Harvey Kellogg megalapította az 1200 ágyas Battle Creek-i szanatóriumot, ahol a kort megelőzve diétával, hidroterápiával, fitoterápiával gyógyítottak, és a hidroterápiát a legmagasabb színvonalra fejlesztették. Dr. Kelloggot sokan kora legnagyobb orvosának tartották.

Gyógyítás – másképpen

A természetes gyógymódok úttörői mind arra jöttek rá, hogy amit csupán a tünetek enyhítése érdekében tesznek, az nem hatásos a gyógyulás szempontjából, ugyanakkor mégis beleavatkozik a szervezet saját gyógyító folyamatába. Valójában ezek a drasztikus módszerek gyakran a védekező mechanizmus egyes folyamatait akadályozzák.

Dr. Phillip Dow hosszú éveken át azt tanította, hogy a normál élettani folyamat az alapja minden gyógyulásnak, és nincs olyan módszer, gyógyszer vagy eljárásmód, amely ezt helyettesítené. Még a fájdalom és a láz is a védekezés, gyógyulás tünete. Ezeket nem szabadna csökkenteni. Legjobb, amit tehetünk, ha természtes, egészséges táplálkozásra térünk át, (minél több nyers zöldség, gyümölcs, olajos magvak, valamint hüvelyesek, gabonafélék fogyasztása) és egészséges életmóddal segítjük szervezetünket abban, hogy aktivizálni tudja regeneráló és védekezőképességét.

Maga a műtét, ha mégoly szükséges is, a szervezet egységének durva megbontását jelenti, míg a vízgyógyászat, mint természetes gyógymód kíméletes eljárás, és testünk hatékony védekezőmechanizmusát támogatja. A beteg szervezetben rejlő gyógyulási törekvést győzelemre juttatja, a vérkeringést és az anyagcserét szabályozza, és az egész szervezetet méregteleníti. Sok beteg azért nem gyógyul meg, mert nem a szervezet egészét, hanem csak egyes szerveit próbálják gyógyítani. Kneipp szerint viszont az egész ember gyógykezelése fontos. Szerinte a betegségek oka és keletkezése a vérben van, amely vagy a vérkeringés zavarai, vagy a vér kóros összetétele, vagy pedig idegen alkotórész vérben tartózkodása miatt következik be.

A bőr és a hidroterápia csodája

A hidroterápia elsősorban a bőrön keresztül fejti ki jótékony élettani hatását. Bőrünk létfontosságú szerv, és sokkal fontosabb szerepet játszik életünkben, mint gondolnánk. Működése a hőszabályozásban és az egész anyagcserében nagy jelentőségű. Az egész vérkeringésre kihat a bőrben elhelyezett érmozgató idegek reakcióképessége. A bőr hajszálerei egy második véredényrendszert alkotnak. Ez a teljes vérmennyiség 30%-át képes tárolni, melynek szabályos működése egészségünk fő feltétele. A hajszálerek nem megfelelő működését vízgyógyászati eljárásokkal szabályozhatjuk. A hajszálerek a hő, a mechanikai és kémiai ingerekre rendkívül érzékenyek. Bőrünk a benne található millió idegvégződésen keresztül közvetlen kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, ugyanakkor minden szervünk reflexkapcsolatban van a bőrfelülettel.

Mélyreható élettani változások történhetnek a szervezetben a hőmérséklet néhány fokos csökkenése vagy emelkedése folyamán. A víz nagy hőközvetítő és hőérzetfokozó tulajdonsággal bír, amely erőteljes hatást fejt ki az érrendszerre, az idegrendszerre, az izmokra, az anyagcserére, a az immunrendszerre, a belső elválasztású mirigyekre, valamint más szövetekre és szervekre.

A hideg víz jótékony hatása

A teljes testfelületen alkalmazott hideg víz elsődleges hatása a felszíni erek összehúzódásában és a mélyen fekvő erek kitágulásában mutatkozik meg. A hideg ellenhatására a felszíni erek kitágulnak, elvonják a belső szervekből a vért, és egyre több kerül a hajszálerekbe. Öt-nyolc perc után a bőr ereinek maximális tágulását okozva kivörösödés következik be. Az erőteljes hideg zuhany élénk bedörzsöléssel párosítva kevésbé kellemetlen és előnyösebb hatású. A bőr lágy, sima és rugalmas lesz. Jó közérzet és nagyon kellemes melegérzet alakul ki. A véráramlás fokozódik, a légzés hatásfoka javul, a fáradtság csökken, az izmok tónusa és rugalmassága nő, az alapanyagcsere és a pajzsmirigy működése fokozódik, a hemoglobinszint, a vörösvértestek, és a fehérvérsejtek száma emelkedik. A vese és a bél működése is javul.

Egy személyes élményemet szeretném megosztani a hideg víz hatásáról. A Cotti Alpokba mentünk túrázni egy csapattal, és az alaptábort 1400 m magasan ütöttük fel. Viharos szél, és 10°C fok körüli hőmérséklet volt. Fázós természetű vagyok, és alig vártam, hogy bebújhassak a sátorba és a meleg hálózsákba. Társaim fürödni készültek a hegyi patakban, és engem is hívtak, hogy tartsak velük. Na még csak az kéne – gondoltam magamban, hiszen akkor jégkockaként húznának ki a vízből. Amikor visszajöttek, mindenki áradozott, hogy milyen jó volt a víz. Végül én is csatlakoztam a fürdőzőkhöz. Az első meglepetésem az volt, hogy nem is ordítottam fel a rám zúduló hideg víztől. A második meglepetés a megtörölközés és a felöltözés után következett. Olyan melegség öntötte el a testemet, hogy tüzelt, mint egy kályha. Fáradtságom tovatűnt, és olyan frissességet éreztem, amit szavakkal ki sem lehet fejezni, mintha egész testem újjászületett volna. Annyira jó érzés volt, hogy ezután mindennap nyakig mártóztunk a mintegy 5-8 fokos hegyi patakba.

Az oroszok is a hideg vízzel edzik szervezetüket, léket vágnak a befagyott tengeren és megmártóznak benne. A világcsúcsot egy orosz ember tartja, aki egy órán keresztül mozdulatlanul volt a jeges vízben. Bámulatos, hogy milyen mértékben megedzhető az emberi test.

Európában sokszor azért vagyunk betegek, mert agyon kényeztetjük magunkat. Kevesen tudják, milyen jó mezítláb járni a harmatos fűben, vagy futni a friss hóban. A hideg víz rendszeres alkalmazásával megedződik szervezetünk, és kevésbé leszünk betegek. A hideg vizet a rossz vérkeringésben szenvedők és az idősek csak óvatosan alkalmazzák, alkalomról alkalomra fokozatosan csökkentve a víz hőmérsékletét. A Kneipp kúra nem csak a hideg vizet alkalmazza, hanem a meleg, sőt a forró vizet is használja gyógyítás céljára. A hidroterápia rendkívül hatásos a legtöbb betegségre, amelyet felsorolni is hosszú lenne. A teljesség igénye ide sorolhatóak a szívbetegségek, magas vérnyomás, súlyos fertőző gyermekkori és felnőtt betegségek, cukorbetegség, asztma, szervi betegségek, máj, epe, vese, szem, fül, mandula, gyomorbetegségek, ezenkívül ideg problémák, fejfájás, migrén, álmatlanság, köszvény, agyvérzés. A hidroterápia amellett, hogy a betegség okát szünteti meg, és így valóságos gyógyulással jár. Isten ajándéka ez, mert gazdagok és szegények számára egyaránt rendelkezésére áll. Mindenki alkalmazhatja otthonában, fizetni sem kell érte, csak egy kis időt szakítani rá. Úgy gondolom, hogy a gyógyulásért bőven megéri ezt a fáradtságot!

Bakó László

Felhasznált irodalom:
Dr. Albert Schalle: A vízgyógyászat ABC-je
Dr. Calvin és Agatha Thrash: Házi gyógymódok

Facebook kommentek