Az egészséges életmód nem a lemondásokról kell, hogy szóljon. Nem szabad, hogy arról szóljon. A lemondások azért nem működnek hosszú távon, mert hiányt jelentenek, a hiány pedig nem egy fenntartható állapot. Ha úgy közelítjük meg az egészséges életmódot, hogy igyekszünk mindent megvonni magunktól, akkor beleesünk abba a hibába, hogy előbb-utóbb feladjuk az egészet, visszatérünk a régi rossz táplálkozási és életmódbeli szokásainkhoz. De nem ez a cél.
Akkor vagyunk egészségesek, ha testünk és lelkünk is egészséges, harmóniában van egymással, ha boldogok vagyunk. Nem lehet valaki EGÉSZséges lelkileg, ha fizikailag nincs jól, és szinte minden lelki bántalom testi tüneteket is produkál. De ez jó hír is, hiszen ha odafigyelünk magunkra, helyesen tápláljuk testünket és lelkünket, odafigyelünk a minőségi pihenésre, regenerálódásra, akkor elkerülhetjük a legtöbb mai korra nézve tömegeket érintő betegséget. Fokozhatjuk szellemi és fizikai teljesítő képességünket, javíthatunk életminőségünkön.

Visszatérve a legelső gondolathoz: bizonyos dolgokat, például a táplálkozást tekintve egyes élelmiszereket, ételeket jobb kerülni. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiányérzet, ezeket a kerülendő élelmiszereket nem elég pusztán mellőznünk az étrendünkből, hanem érdemes helyettesíteni őket. Amiből csak lehet, válaszd az egészségesebb verziót. Így akár a kedvenc süteményedet is elkészítheted egészséges alapanyagokból.

Iktasd ki az étrendedből a finomított cukrot és lisztet! Ezek egyáltalán nem tartalmaznak rostot, sem egyéb más értékes anyagokat, csupán üres kalóriaként szolgálnak- tápanyagok nélkül. Cukor helyett édesíthetünk például steviával, nyers nádcukorral, mézzel, juharsziruppal, datolyával, gyümölcsökkel, stb… Finomított búzaliszt helyett használhatunk teljes kiőrlésű gabonákból, hüvelyesekből készült liszteket (pl. csicseriborsó liszt), magliszteket (kókuszliszt, mandulaliszt) vagy ezekből készült pékárukat.

Étrendünk alapját a természetes, feldolgozatlan állapotban lévő táplálékok jelentsék! Fogyassz minőségi ételeket, minél több zöldséget és gyümölcsöt, csírákat, teljes értékű gabonákat, hüvelyeseket, magvakat!

Étkezz színesen! Gondoltad volna, hogy mennyire fontos, hogy színesen étkezz? Ha szeretnél egy kiegyensúlyozott étrendet követni, akkor ne csak azzal foglalkozz, hogy mekkora adag étel van a tányérodon, hanem azzal is, hogy milyen színek vannak rajta. Egyél sok zöld, piros és sárga színű zöldséget, mert azokban ténylegesen több a vitamin és a hasznosanyag tartalom. A szín alapján összerakott ételek segítik az izomépítést, a tested regenerálódását és akkor is hasznos lehet, ha fogyni szeretnél.

Figyelj a tested jelzéseire, de ne az étvágyadra, hiszen az félrevezethet! Biztosan nagyon finom és jól tud esni a csoki, chips és társai, de ezek korántsem táplálóak. Ha figyelsz az egészségedre, ezeket is könnyedén kiválthatod, például magas kakaótartalmú étcsokival, egészséges snack-ekkel, pár szem mandulával, aszalványokkal, stb…

Fogyassz több folyadékot, lehetőleg vizet. Kerüld a cukros üdítőitalokat és a 100%-os gyümölcsleveket is! Ezek bár egészségesebbek a cukros üdítőknél, nem alkalmasak a megfelelő hidratálásra, és ugyancsak koncentráltan tartalmaznak cukrot. Észre sem vesszük, mégis jócskán megnöveli a szénhidrátbevitelünket, ami hízáshoz vezet. Gyümölcsöt inkább természetes állapotában fogyasszunk! Teákat, gyógyteákat is csak mértékkel ajánlott fogyasztani, ugyanis ezek többsége vízhajtó hatású, tehát több folyadék fog távozni, mint amit teaként elfogyasztunk, ezért hidratálálásra nem alkalmas.
Ha úgy érzed, képtelen vagy elég vizet meginni, mert “nem megy le”, vagy nem szereted, akkor trükközhetsz kicsit. Például facsarj citromot a vizedbe, vagy áztass bele friss mentát, gyömbért, így már egészen biztosan le fog csúszni. Legyen egész nap szem előtt a vizes flakonod, így mindig eszedbe jut, hogy innod kell. Ne várd meg, míg szomjas leszel!

Sportolj! Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás. A rendszeres fizikai aktivitás javítja az állóképességünket, növeli az izomerőt, csökkenti a testzsírt, jót tesz a testi-lelki egyensúlynak, erősíti az immunrendszert, a stressz csökkentésében és a boldogsághormonok termelődésében játszik szerepet. Növeli a teljesítőképességünket, általa kitartóbbá válunk, és még számtalan pozitívumát említhetnénk. Ugyanakkor itt is fontos a mértékletesség, hiszen: “A tétlenség gyengít, a gyakorlás erősít, a túlterhelés árt.” /Sebastian Kneipp/

A vidám elme jó orvosságul szolgál, a szomorú lélek pedig megszárítja a csontokat”. /Példabeszédek könyve/ Nincs EGÉSZség lelki egészség nélkül. A mai világban lehetetlen stresszmentesen élni, pedig a stressz okozza és súlyosbítja a betegségeink nagy százalékát. Mivel kizárni nem tudjuk életünkből, meg kell tanulnunk helyesen kezelni. Fókuszt kell váltanunk. Ha azokra a dolgokra koncentrálunk, amikért hálásak lehetünk, akkor nem hagyunk teret, hogy a gondok és a stressz legyőzzenek minket. Derűsek tudunk maradni a nehézségek ellenére is.

Új év, új életmód? Hamarosan itt az év vége, de ne várj januárig, ha változtatnál az életmódodon! Sokan úgy kapaszkodnak az új év elejébe, mintha valami mágikus erővel bírna. Pedig pár hét lelkesedés után sokan elvesztik a motivációjukat a drasztikus változtatás, az önmagukkal szembeni túl nagy elvárások, a különféle fent nem tartható fogyókúrák hatására. Nem egy nap alatt fog megváltozni az életünk, de minden nap megvan a lehetőségünk, hogy változtassunk rajta. A jelenben meghozott döntéseink lesznek ránk hatással a későbbiekben. Nincs még egy mód, amivel annyira befolyásolhatnánk egészségi állapotunkat, mint az életmódunkkal.

Kezd önmagad megismerésével a folyamatot! Tudd, hogy mi a célod életviteled megreformálásával! Figyeld meg a tested reakcióit, a lelki folyamatokat is, amiket tapasztalsz! Legyél nyitott a változásra, és hidd el, nem is lesz olyan nehéz, mint amilyennek elsőre gondolod. Csak idő és türelem kell hozzá, hogy utánajárj bizonyos dolgoknak, kialakuljanak az új szokásaid, hogy megszokd őket, és hogy lásd a pozitív változásokat. Minden idő és energia megtérül, amit önmagunk egészségére fordítunk.

Naszrin Áddász

Facebook kommentek