Mindannyian várjuk a nyarat, a szabadság idejét, a hosszú napokat, amikor reggel napsütésre és madárcsicsergésre ébredünk, este pedig sokáig kint ücsöröghetünk a kertben a kellemes, langyos időben. Hogy mindez a bőrünknek is élmény lehessen, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Tél után, mielőtt az igazán erős napsugárzás elkezdődik, érdemes végezni egy hámlasztó kezelést, mert télen a fűtés, a száraz levegő, a hideg és a szél megvastagítja a szaruréteget, így a bőr se kifelé, se befelé nem olyan jól átjárható, nem tudja kellőképpen felvenni a hatóanyagokat és az oxigént, nem tudja jól kiüríteni a faggyút és a méreganyagokat.

Ahogy melegszik a levegő, mindenki szívesen tölt több időt a szabadban, ami testnek és léleknek is jót tesz a sötét téli hónapok után. De nagyon fontos a fokozatosság, a pigmentációra hajlamosaknál a fényvédő használata.

Aki nem szenved pigmentációs problémáktól, már tavasszal elkezdheti a karotin tartalmú kozmetikumok használatát vagy zöldségek-gyümölcsök fogyasztását. Mindent, ami sárga: sütőtök, sárgarépa, paradicsom, narancs, sárgabarack, sárgadinnye. A bőr raktározza a karotint, így szebb, tartósabb lesz a barnaság, jól elő lehet készíteni a bőrt a napsütésre.

Amit szintén érdemes időben, már tavasszal kezdeni, az a narancsbőr kezelése és az életmódváltás. Ha jó formában akarunk lenni a fürdőruha-szezonra, ne júniusban kapjunk észbe. A narancsbőr kezeléséhez elengedhetetlen a keringésfokozó hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumok (pl. pirospaprika, csalán) használata, elegendő folyadék fogyasztása, megfelelő étrend és a rendszeres mozgás.

Ahogy melegszik az idő, úgy kíván a bőr egyre könnyebb állagú kozmetikumokat. Természetes, hogy másra van szükség mínusz 5 fokban, mint 30 fokban. Melegben lágyabb a faggyú, könnyebben ürül a bőrfelszínre, jobban izzadunk is, amely a verejték olajsavtartalmának köszönhetően szinte egy saját krémet képez a bőrön. Figyeljük bőrünk viselkedését, és az alapján válasszunk kozmetikumot. Ne erőltessük a krémeket, használjunk nyugodtan habkrémet, tejkrémet, szérumot.

Természetesen elengedhetetlen a napvédelem, de nem egyszerű megtalálni a mindenben ideális megoldást.

Ami a legfontosabb: a fokozatosság! Tartózkodjunk tavasztól rendszeresen a friss levegőn, hozzászoktatva bőrünket az egyre erősödő napsugarakhoz. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ücsörögnek a négy fal között, nyáron pedig elutaznak a tengerpartra egy hétre, és csokibarnán szeretnének hazatérni. Mindenféle előkészítés és kontroll nélkül napoznak, amelynek csak leégés lehet a vége. Ami nemcsak a nyaralást teszi tönkre, de a bőrrák kockázatát is jelentősen növeli.

Ha nincs módunk természetes fénnyel előkészíteni a bőrünket a nyaralásra, nyugodtan menjünk szoláriumba, de maximum kéthetente 10 percet, mert ennél rendszeresebb használat nagyon károsítja és öregíti a bőrt. Ez télen is jó megoldás azoknak, akik szenvednek a fény hiányától a sötét hónapokban.

A nap bőrünket elérő káros sugarainak két fajtája van: az UVA hosszabb, az UVB rövidebb hullámhosszú, de mindkettő felelős a bőrrák kialakulásáért és a bőr öregedéséért.

Az UVA-sugarak behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe, károsítják a kötőszövetet, gyorsítják az öregedést, ráncokat, pigmentfoltokat okoznak. Átjutnak az ablaküvegen. Az UVB-sugárzás hatására termelődik a D-vitamin, de a leégésért is felelős. Nem jut át az ablaküvegen.

Bármilyen napozót is használunk, nem tartózkodhatunk korlátlan időt a napon, mert leégünk. A flakonon levő SPF érték azt mutatja, hogy hányszor több percet tölthetünk a napon leégés nélkül. Ha például 10 perc napozás alatt már leég a bőr, akkor ezt egy SPF 20-as napozóval 200 percre hosszabbíthatjuk.

Napozó ide vagy oda, 11 és 15 óra között mindenképp érdemes kerülni a napot. Ha erre nincs módunk, szellős, világos ruhával és kalappal tudunk védekezni. Babákat nem szükséges 20-asnál magasabb faktorszámú napozóval kenni. Úgysem tesszük ki őket kellő odafigyelés és mérték nélkül a napnak, D-vitaminra viszont szükségük van a csontozat megfelelő fejlődéséhez.

Amit a napozókról tudni érdemes

Vannak kémiai és fizikai fényvédők. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A fizikai fényvédők a cink-oxid, titán-dioxid, mint milliónyi kis tükör visszaverik a napsugarakat, kevésbé bomlanak napfény hatására, hatásukat azonnal kifejtik és biztonságosak. Hátrányuk, hogy fehér réteget hagynak maguk után, ami zavaró lehet. Ezért kezdtek a cégek egyre kisebb szemcsenagyságú cink-és titándioxidot használni, akár nano méretűt, ami viszont méreténél fogva behatol a sejtekbe, ezért nem ajánlott, és biokozmetikumoknál tiltott.

A kémiai fényvédők ( Benzophenon, Octyl-Methoxycinnamate, Oxybenzone ) elnyelik a napsugarakat. Kevésbé stabilak, kémiai szerkezetük megváltozhat a napsugárzás hatására, akár rákkeltő anyagokká is. Gyakrabban allergizálnak, felkenés után körülbelül 20 perccel fejtik ki a hatásukat. Előnyük, hogy jól kenhetők, és adalékanyagként bármilyen krémbe beletehetők fényvédelem céljából.

Ezen információk tükrében érdemes eldönteni, hogy milyen napozót választunk.

Amiről még a napozáson kívül nem szabad elfelejtkeznünk, az az ápolt láb. Mielőtt közszemlére tesszük, ne felejtkezzünk el a szőrtelenítésről, és keressük fel a pedikűrösünket. Nincs lehangolóbb látvány a repedezett, bőrkeményedéses lábnál. Ha odafigyelünk erre, akkor rögtön más érzéssel bújunk bele a csinos szandálba a felfrissített, ápolt lábainkkal.

De ami a legfontosabb: élvezzük a nyarat, a szabadságot! Együnk sok friss zöldséget-gyümölcsöt, legyünk sokat szabad levegőn, töltsünk időt családunkkal, barátainkkal egy hűsítő ital mellett. Sütögessünk a kertben, aludjunk eleget és töltekezzünk! Máris jobban fogjuk érezni magunka a BŐRünkben.

Belencsák Katalin
Ilcsi referencia kozmetikus

Facebook kommentek