Egy igazi, természetes, antibiotikum bomba

Hevítés nélkül, természetes formában, adalékok nélkül

 

Talán 7-8 éve is annak, amikor egy könyvben olvastam – viccesen megfogalmazva –, hogy szőlőcukorral működő motorok vagyunk. Ez keltette fel az érdeklődésemet a must jótékony hatásával kapcsolatban – mostani ismereteim szerint igazán kár bort csinálni belőle –, s akkortájt szereztem tudomást a hevített formában való tartósításról. Ez teljesen megegyezik a paradicsomlé eltevés műveletével, nem kell hozzá tartósítószer. Hamarosan, 1-2 évre rá valaki megkínált egy különlegesen finom musttal – hát ebben torma van – kiáltottam fel, amikor az első kortyot lenyeltem. Teljesen más hatású must volt ez ízvilágát tekintve: sokkal finomabb, mint az eddig ismert, hevített. Ráadásul ezt még hevíteni sem kell – mondta az ismerősöm, aki már készített szőlőlevet tormával tartósítva. Hát innentől – pontosabban a következő szezontól már én is ilyen formában készítettem a mustot a család számára.

A tapasztalat alapján az otelló és az olasz kadar fajtával nagyon jól harmonizál a torma. A szőlőmennyiség legalább 60-70%-a legyen e két fajta valamelyike, a többi lehet akár fehér csemegeszőlő is. A ledarált szőlő 24 óráig legyen a hordóban, hogy az íz és színanyag kellő mértékben ki tudjon oldódni, majd ezután következik a lé kipréselése – sutulása. Ügyeljünk a megfelelő szűrésre. Mérjük meg azt, hogy hány liter must áll rendelkezésre. Mivel gyakorlatilag – bármennyit is készítünk belőle – 8-10 hónap alatt elfogy, ezért a szükséges tormamennyiség aránya: 100 liter musthoz 1,1 kg megtisztított torma kell. A tormát vízzel pépesre daráljuk – lehet musttal is – majd egy nylonharisnyába töltve – a mustos hordó fölött – belehelyezzük a mustba. Jól átkeverjük, átmozgatjuk a mustban. Négy napig hagyjuk benne a tormát, naponta átmozgatjuk, átkeverjük. Ezzel kész is a tartósítás, kész a tormás must. Pár napot hagyjuk ülepedni az apró tormarészeket a hordóban, majd lefejtjük, és kannákban vagy flakonokba töltjük. Igyekezzünk teljesen teletölteni az edényeket. A zárókupakokat lazára hagyjuk, hogy a közben felszabaduló kén egy része szabadon távozhasson. Két hét után már teljesen lezárható lesz. Igyekezzünk 15 ⁰C alatt tárolni. Nem szükséges hűtőbe tenni. Elég ½-1 dl-t fogyasztani napi rendszerességgel. Egészségünkre.

( A fekete és vörös szőlőlé, valamint a torma jótékony hatásáról ki –ki maga tájékozódhat az interneten. Jobbnál jobb cikkeket lehet a témában találni.)

Anitics István

Facebook kommentek