Valaha a vegánságra való váltás ötlete az NBA elitjátékosai körében lehetetlennek tűnt volna.

Hívhatjuk ezt generációs különbségnek. Charles Barkley, a kosárlabda egyik 90-es évekbeli sztárjátékosa nemrég azt mondta, hogy nincs olyan dolog, hogy valaki vegetáriánus. Nem feltétlenül így gondolkodik minden nagy játékosa a korszaknak a táplálkozással kapcsolatban, de abban bizonyosan megegyezhetünk, hogy nem sok kelkáposzta és saláta volt az akkori öltözőkben. Napjainkban azonban a növényi alapú táplálkozással és az ezt gyakorló sportolókkal szembeni megbélyegzés nagyrészben megszűnt. A What The Health (Mi az egészség) című dokumentumfilm rendezője, Kip Anderson azzal viccelt, hogy az NBA-t hamarosan úgy ismerik majd, mint NVA, vagyis Nemzeti Vegán Társaság.

Valóságosan is sok topjátékos tért át vegán vagy vegetáriánus étrendre, előbbi például kizár minden állati eredetű élelmiszert- tehát nemcsak húst, hanem tejet, sajtot, tojást stb. sem. A vegetáriánus étrend mellőzi a húst, de megenged egyéb állati termékeket. Bár nem minden játékos követi szigorúan ezeket az étrendeket, a táplálkozásuk mégis sokkal inkább vegán vagy vegetáriánus, mint átlagos amerikai.

Marc Gasol az elsők közt volt, akit magával ragadott a növényi alapú táplálkozás. A 2014-es szezontól kezdődően az All-Star center egy sajátos étrenden élt, s kalóriaszükségleteit javarészt gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből fedezte. Miután egy közeli barátja megismertette Gasollal, hogy milyen sokszínűek és ízletesek lehetnek a vegetáriánus ételek, a spanyol úgy nyilatkozott, hogy sokkal energikusabbnak és kitartóbbnak érezte magát, mikor egyre jobban növelte a növényi ételek arányát. „Rájöttem, milyen meglepően jóízűek ezek a vega kaják” – mondta Gasol. „S mikor tudja az ember, hogy még jót is tesznek, akkor még jobban ízlenek.“ A megkarcsúsodott Gasolnál a pályán sem maradtak el az eredmények: már abban a szezonban karriercsúcsot átlagolt a pontszerzés tekintetében. Ma már az étrendjének a 60%-át teszik ki a zöldségek.

A Nuggets-es Wilson Chandler volt az első aktív NBA játékosok egyike, aki a vegán étrendet választotta. Miután többször is a szezon végét jelentő sérüléseket szenvedett, Chandler egy olyan étrendet akart, ami egyszerre megnövelné az energiáját és segítene sérülésmentesnek maradnia. 2016 tavaszán arra a következtetésre jutott, hogy a vegán étrend az, amire pontosan szüksége van. Mikor elkezdte ezt a táplálkozást, Chandler először lomhának és rosszkedvűnek érezte magát. Ez azért volt, mert nem fogyasztott elég fehérjét, ami egy lehetséges, de kezelhető probléma azon sportolóknál, akik áttérnek a vegánságra. „Csak beleugrottam a dologba, de aztán ahogy egyre többet megtudtam s rájöttem, melyik élelmiszerek tartalmaznak több fehérjét, jobban lettem. De először nehéz volt fenntartani a kitartásomat és gyorsabban is elfáradtam, de most már tájékozottabb vagyok.“ – mondta Chandler. Amint optimalizálta a táplálkozását, nagy előrelépést látott a regenerációját, az energikusságát s a hangulatát illetőleg, amitől aztán meccsekre és edzésekre járhatott és frissebbnek érezte magát. Az elmúlt szezonbeli játéka is tükrözte ezt. 71 meccsen lépett pályára, meccsenként 15,7 pontot és 6,5 lepattanót átlagolva.

Talán részben Chandler erős, vegán szezonjának hála, 2017 nyara már egy masszív húsmentes irányvonalat jelzett előre az NBA berkeiben. A holtszezonban olyan játékosok, mint Jahlil Okafor, Damian Lillard, Al Jefferson vagy Kyrie Irving váltottak vegán vagy vegetáriánus táplálkozásra.

Okafort, a Philadelphia 21 éves centerét gyakorta sújtották különböző sérülések 2015-ös NBA-s karrierjének kezdete óta. Mikor egészséges volt komoly számokat hozott, 14.6 pontot és 5.9 lepattanót átlagolva az első 105 mérkőzésén. Hogy elejét vegye a sérüléseknek, különösen a térdei tekintetében, ebben a holtszezonban ő is áttért a vegán étrendre. Ez a változás segített neki majdnem 10 kilót leadni. „Belekerült néhány drasztikus változtatásba, hogy eddig a pontig elérjek, de most tényleg jól érzem magam tőle.“ Okafor először a tejtermékeket szorította vissza, mielőtt fokozatosan tért rá a vegánságra.

Lillard az NBA egyik legjobb játékosa. Miután 2013-ban megnyerte az év újonca címet, az elmúlt három szezon mindegyikében beválasztották a liga ALL-Star csapatába. 75 meccsnél sohasem játszott kevesebbet szezononként. Miért váltott növényi étrendre? „Könnyebben akartam ebben az évben játszani, könnyíteni az ízületeimen és a lábfejemen. Ahogy öregszik az ember, nem akarja, hogy a kor meglátsszon rajta, hogy olyan rossz szokást vegyen fel, hogy bármit megehet, csak mert úgy gondolja, hogy úgyis elégeti játék alatt. Jobb szokásokat kell kialakítani.” A Portland 27 éves irányítója azt nyilatkozta, hogy „Érzem (a különbséget). Határozottan érzem.“

Jefferson, az Indiana Pacers centere, nem volt elégedett múlt szezonbeli játékával. Ez, valamint hogy ebben az idényben tölti be 33. életévét, sarkallta, hogy változtasson az életmódján és vegetáriánussá váljon. Azóta 10 kilót leadott. „Ha elégedett lettem volna a múlt évaddal, az egy negatív emberképet mutatott volna rólam. De én tudom, hogy nem vagyok olyan. Nem éreztem, hogy felkészült és motivált lennék. De akármi is volt az oka, végül oda vezetett, ahol most tartok. Bizonyos tekintetben örülök, hogy ez megtörtént.“- mondta a szezont megelőzően. “S most vegetáriánus vagyok.“

A New York Knicks centere, Enes Kanter egy másik játékos, aki szintén jó sokat fogyott azzal, hogy új étrendre váltott, miután 25 kilót ledobott magáról úgy, hogy elsődlegesen salátákat és tengeri ételeket fogyasztott (természetesen ez utóbbi nem vegetáriánus).

Aztán ott van Irving, a Boston Celtics rejtélyes All-Star irányítója. „Ebben a szezonban jobbára növényi-alapú étrenden voltam, mindenféle állati eredetű dologtól mentesen,“- mondta Irving. „Az energiaszintem magasan van, a testem pedig remekül érzi magát. Most értem csak meg, hogy milyen is a legjobb étrend számomra, s mi előnyös nekem, mivel most van a legtöbb energiám és magas szinten fenn is tudom tartani. Működik.„

 Úgy tűnik, alapvetően két általános oka van annak, hogy miért választja sok NBA kosaras ezt az étrendet. Az egyik az, hogy csökkentsék a sérülések kockázatát és kitartóbbak legyenek. A második, hogy fogyjanak és vékonyabbá váljanak. De van erre valami tudományos magyarázat, ami bebizonyítja, hogy a vegán illetve vegetáriánus étrend különösképp segít e két cél érdekében?

Egy 2015-ös tanulmány szerint – amit a Kiegészítő Terápiák az Orvostudományban című szaklapban publikáltak – 600 jelentkezőt vizsgáltak, akik három héten keresztül friss gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, számos hüvelyesben, diófélékben, magvakban gazdag vegán étrenden éltek. A kutatók megállapították, hogy a kísérlet végére a legtöbb jelentkezőnél jelentősen csökkent a C-reaktív protein-szintjük (CRP) az akut és krónikus gyulladások fázismutatója. A Public Health Nutrition szaklapban megjelent metaanalízis, arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy „a vegetáriánus étrend hosszútávon hatékony kezelése lehet a krónikus gyulladások kezelésének.“ Így hát kijelenthető, hogy tudományos bizonyítékai vannak annak, hogy a minél több növényi táplálék a segítségünkre van a gyulladások kezelése szempontjából.

Számos tanulmány megállapította, hogy a vegetáriánus/vegán étrend átlagon felüli módon segít a fogyásban. A Journal oft he American College of Nutrition szaklap egy 2017-es tanulmánya szerint, hogy az a vegetáriánus étrend, amely az állati termékeket napi 1 alacsony-zsírtartalmú joghurtra korlátozta, közel kétszer akkora fogyást eredményezett a résztvevőknél, mint egy hagyományos diabetikus étrend. A vegetáriánus étrend ezenfelül lényegesen több intramuszkuláris zsírvesztést eredményezett. A Science Daily szaklap szerint az intramuszkuláris zsír csökkentése „segíteni tudja az izom erejét és mozgékonyságát.“ S nem úgy tűnik, hogy valakinek is kalóriamegvonásnak kell kitennie magát, hogy súlycsökkenést tapasztaljon. Egy 2013-as tanulmány azt találta, hogy a résztvevők, akik kalóriakorlátozás nélkül vegán vagy vegetáriánus ételeket fogyasztottak, nyolc hét alatt áltagban 4-5 kilót fogytak. A növényi ételek magas rosttartalmúak és alacsony kalóriatartalmúak, ami tökéletes kombináció, arra hogy valaki túlevés nélkül jóllakottnak érezze magát.

De nem csupán a növényi élelmiszerekre való áttérés volt az, ami a kosarasoknak segített energiaszintet növelni és súlyt veszíteni. Mert az is lényeges, hogy mit váltunk ki velük! Okafor ugyanis zabálta annak idején a McDonald’s-os kolbászt. Jefferson a sült csirkét szerette nagyon. Chandler állandóan a zsíros marha taco után sóvárgott. Valószínűleg már az az egyszerű lépés, hogy kiiktatták ezeket a fajta ételeket az étrendjükből, elég lett volna, hogy megérezzék a különbséget. Ezt a jelenséget „étrendbeli kiszorításnak/elmozdításnak“ nevezik, s ugyanez az oka annak, mikor sokan jobban érzik magukat egy gluténmentes étrendtől, bár nem is glutén-érzékenyek. Így hát a tény, hogy ezek a játékosok a szemét-kaját egészséges növényi opciókkal helyettesítették, mindenképp előnyös volt, hogy az étrendjük minél hatékonyabb legyen.

S ne is várjuk, hogy ez a trend hamar kikopjon. Mivel egyre több játékos veszi át ezt a fajta táplálkozást, egyre több csapatnál már kiszolgálják az igényeiket. S nagyon is úgy tűnik, hogy még további játékosok fogják a fentiek példáját követni. Jaylen Brown, a Boston Celtics 21 éves bedobója, aki már felhagyott a vörös húsokkal és a disznóhússal, azt mondta, már tervezi a vegánságra való áttérést a 25. születésnapjakor. Michael and Jontay Porter Jr testvérek, akik jelenleg a Missouri Egyetemi kosárcsapat sztárjai, már át is álltak egy alapjában véve „nyers vegán” étrendre. Aztán meg ott van a szikárabb NBA játékosok növekvő trendje – egy átlagos NBA játékos ma másfél kilóval kevesebbet nyom, mint négy évvel ezelőtt, holott ugyanolyan magasak maradtak. A könnyebb játékosok ugyanis könnyebben tartják magukat az egyre nagyobb iramhoz.

Azonban fontos tudni, hogy a vegán és vegetáriánus étrendek sem mentesek a maguk egészségügyi kockázataitól. De ezeknek a játékosoknak saját szakácsaik és táplálkozási tanácsadóik vannak, akik velük együtt dolgoznak — ami egy átlagos sportolónak nincs meg ugyebár.

Fordította: Laczó Beatrix
Forrás: https://www.stack.com/a/the-nbas-vegan-revolution-why-so-many-players-embrace-a-plant-based-diet

Facebook kommentek