Ajánlja Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök és táplálkozásbiológus abban a kisfilmben, amelyet a Life Tv készített a Nagyszerű élet, kifinomult ízek című sorozatában.

Többségünk, amikor beteg lesz, akkor változtat az életvitelén. A szakember elmondja: ő fiatalon, 20 évesen megtette ezt, s azóta is az élelmiszeripar kulisszatitkaival foglalkozik. Ezekről beszélni kell, mert az emberek nem tudják, hogy mit esznek. Pedig betegségeink közel 70 százaléka összefügg a táplálkozásunkkal. Az összevissza gondolkodó ember összevissza fog étkezni.

Az étrend egy meghosszabbított kéz, mert az ember nem tud rögtön változtatni. Ugyanakkor az étrend visszahat ránk. „Az ember folyamatosan tükörbe néz, ha a hűtőbe néz”- világít rá döntéseink fontosságára. Ha veszünk egy szelet csokit vagy bármilyen húskészítményt, azt az élelmiszeripar legyártja a vásárló kedvéért.

Az is fontos kérdés: vajon milyen vér kering a testünkben? Selye János óta tudjuk, hogy amikor stresszelünk vagy gondolkodunk, akkor ugyanabból a raktárból élünk, mint amikor futunk. Mivel a testi és lelki folyamatok közös helyről táplálkoznak, ezért komolyan kell vennünk, milyen a testünk. Vagyis a gondolkodás és az étkezés nagyon is összefügg.

A tudomány már majdnem mindent tud ahhoz, hogy 120 évig élhessünk. De azt is látnunk kell, hogy 25 éves korunk után már a szokásainkban élünk, s egyáltalán nem mindegy, hogy az életkor kitolódásával minőségi életünk van-e vagy sokat szenvedünk a betegségeink miatt.

Ajánljuk Neked a teljes adás megtekintését! Hisz hallhatsz még a terápiás vegánról, a maratoni futók étrendjéről, a pótcselekvésekről, és egy főzés közbeni hasznos beszélgetésnek is részese lehetsz.

Facebook kommentek