Szeretnék néhány ötletet adni ahhoz, hogy gyorsabban és eredményesebben tanuld meg a rád váró tananyagot. Olyan dolgokra is figyelned kell ehhez, amit eddig nem is tartottál fontosnak.

1. Először is készítsd el az időbeosztásodat! Gondold át, hogy naponta hány óra tanulásra van szükséged délután, hogy felkészülj. Egy felső tagozatos diáknak a napi felkészülési ideje 1,5 -2 óra. Egy előre elkészített időtervnek az az előnye, hogy előre láthatod, hogy milyen tennivalók várnak rád. Így rugalmas tudsz lenni akkor is, hogyha váratlan élethelyzetekbe kerülsz: megkér az osztályfőnököd, hogy segíts az osztálydekoráció elkészítésében, vagy a barátod szeretné, ha elvinnétek együtt a kutyáját az állatorvoshoz, mert az megbetegedett. Nem félsz igent mondani, mert a hét elején már tervet készítettél, és tudod, hogy mikor mennyit kell tanulnod adott időszakban. Így azt is megtanulhatod, hogyan szervezd át a napodat úgy, hogy semmi lényeges dolgot ne hagyj el.

2. Sokat segít, ha nem csak rendszeresség, de rend is jellemzi a mindennapjaidat. Ez igaz a külsődre, az életmódodra, az íróasztalodra, az iskolatáskádra és sportfelszerelésedre. Így előbb-utóbb gondolkodásod is egyre rendezettebb lesz. Jó az apró dolgokra figyelni: kifaragni a ceruzákat, pótolni az elveszett radírt vagy vonalzót, időbe gondoskodni arról, hogy a betelt füzet helyett legyen egy új a következő tanórára. Az apróságokra figyelni, rendszeresen pótolni és kijavítani vagy letisztítani munkaeszközöket vagy munkadarabokat – ez tesz egy embert kitartóvá a munkavégzésében. Így válhat egyre eredményesebbé a Te tanulmányi munkád is. Ha mégis hajlamos vagy otthon felejteni dolgokat, készíts listát, hogy melyik tantárgyhoz milyen eszközökre van éppen szükséged.

3. Próbálj ki több tanulási technikát az egyes tantantárgyak tanulásánál! E nélkül nem tudod meg, hogy melyik az, amely hatékonyabbá teszi a te tanulásodat: vagyis lerövidíti a tanulási idődet és hosszabb távon emlékezni tudsz a korábban tanultakra. Néhány ötlet, amit kipróbálhatsz:

  • Próbálj többféle színt használni a lényeg kiemelésére, vagyis kísérletezz a színekkel!
  • Ismételd át a tanult anyagot kérdések megfogalmazásával! Ismételj rendszeresen: akár 1 hét, majd 1 hónap múlva újra!
  • Ne információhalmazokat tanulj meg, hanem legyen élményközpontú a tanulásod. Nézz meg egy videót, találj ki egy jó versikét a definícióhoz, dúdolj egy dallamot a memoriter rögzítésekor, rajzolj egy történetet, egy gondolattérképet, készíts memóriakártyákat stb. Minden olyan tanulási technikát próbálj ki, amely segíthet abban, hogy motivált legyél a tananyag felidézésére a későbbiekben. Ez által abban is fejlődsz, hogy bátran próbálsz ki új munkamódszereket, és egyre gyorsabban tudsz dönteni, hogy érdemes-e továbbra is használnod vagy inkább a jól bevált régi technikákhoz térsz vissza.

folyt. köv.

Eredics Éva, tanár

Facebook kommentek