Mivel az internet népe jó két napja a témán pörög, itt ragadom meg a lehetőséget, hogy megosszam a véleményem Schobert Norbi kapcsán.

Az ő közéleti szerepvállalásában -szerintem- nem a most tett kijelentése a legkárosabb. Az egyik vezéralakja ugyanis azoknak, akik képviselik és terjesztik ma Magyarországon a szénhidrátok kollektív démonizálásának dogmáját.

Holott az egyszerű szénhidrátokkal (pl. cukor) ellentétben az összetett szénhidrátok nem emelik meg a vér cukorszintjét, lassabban kerülnek feldolgozásra a szervezetben, és az utánuk jelentkező teltségérzet is tovább tart. És nem is ezek okozzák az elhízást. Néhány példa: csicseriborsó, zabpehely, édesburgonya, teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, lencse, borsó stb…

Egy érdekes tény, hogy 2019-ben világ legegészségesebb országai rangsorában első helyezett Spanyolország, a második Olaszország volt. Nyilvánvaló, hogy az egészség sok összetevős és nem lehet mindent a táplálkozásra ráhúzni, de egyértelmű, hogy az étrend kulcsfontosságú tényező. Ezekben az országokban pedig az úgynevezett mediterrán étrenden élnek.

De mi is jellemzi ezt? A mediterrán étrend alapelvei között találhatjuk:
• a sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztását
• az állati eredetű fehérjék helyett a növényi eredetű proteinek előnyben részesítését
• a hüvelyesek (bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szójabab), teljes kiőrlésű gabonafélék (búza, rozs, zab kukorica, rizs, árpa, köles, hajdina) és olajos magvak fogyasztását
• a zsíros, vörös húsok fogyasztásának korlátozását
• a tejtermékek fogyasztásának csökkentését
• az egészséges zsiradékok, elsősorban az olívaolaj előnyben részesítését
• a finomított, feldolgozott élelmiszerek és cukros ételek fogyasztásának radikális csökkentését
• a sózás helyett a fűszerek, fűszernövények előnyben részesítését

A lenti képen pedig láthatóak a mediterrán étrend ideális arányai. Gyakorlatilag a háromszög 3/4-ét különböző szénhidrátok, hüvelyesek, magvak töltik ki. Véleményem szerint ez is egy olyan szempont, ami sok más mellett igazolja a Norbi által hirdetett irányvonal helytelen voltát.

Hagymási Tamás

Facebook kommentek