A karácsony és a szilveszter a vidámság időszaka. A családi összejövetelek és partik, a pihenés és a „nagyevések” ideje is egyben. Ezek azonban sok esetben károsan hathatnak egészségünkre, nem is beszélve a súlygyarapodásról 🙂

Az alábbiakban néhány hasznos tippet találsz, melyeknek segítségével az ünnepek alatt is vigyázhatsz az egészségedre:

1. Karácsonyi vendégségbe ne menj üres hassal! A legjobb, ha indulás előtt beiktatsz egy könnyebb étkezést, így elkerülheted, hogy magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételekkel csillapítsd az éhséged és tömd tele magad.

2. Minimalizáld a felesleges alkoholfogyasztást. Ne szégyenkezz azért, ha vendégségben vissza kell utasítanod a kínálgatást. Ne igyál csak azért, hogy valakinek a kedvére tegyél. Magyarországon ez egy rendkívüli káros társadalmi viselkedési forma, hogy sokan képesek megsértődni vagy ezzel fenyegetőzni, ha valaki visszautasítja az egyébként tök egészségtelen „piakínálást”.

3. Ha barátoknál vagy rokonoknál van közös étkezés, inkább szolgáld ki magad. Így kontrollálhatod az adag méretét. Nincs rosszabb annál, mint amikor hatalmas adagokat mernek a tányérunkra, és kötelességünk, hogy mindent megegyünk, amit azon elhelyeztek.

4. Ha ebben az időszakban a családi programok, a rossz idő vagy a zárva tartások miatt nem tudod a szokásos sporttevékenységeidet folytatni, akkor sem kell elkeseredned vagy szétesned. Egy kellemes séta vagy valamilyen beltéri mozgás (pl. torna) is sokat segíthet.

5. Mindig legyen otthon gyümölcs és zöldség, és egyél is belőlük rendszeresen. A nehéz ételek vagy az édességek helyett sokat segít a szervezetnek, ha minél több kímélő ételt fogyasztasz.

6. Aludd ki magad! A szabadság napjai alatt ugyan az ébresztőt általában hanyagolhatjuk, azonban arra is figyelni kell, hogy a túl sok éjszakába nyúló ébrenlét megzavarhatja az egészséges alvásrutint.

7. Ne feledkezz meg a biztonságról. Mielőtt valamibe belekezdesz, előtte gondolkodj! Az ünnepi időszak alatt jelentősen növekszik az otthoni balesetek száma. Nem kell messzire menni, elég csak a két pálinkát követő létrás karácsonyi dekorálásra gondolni, a gyertyázás miatti tűzesetekre vagy a szilveszteri petárda-balesetekre.

Kellemes ünnepeket kívánok Nektek!

Hagymási Tamás

Facebook kommentek