Az elmúlt években Texas állam az USA egyik legfőbb gazdasági motorjává vált. Az állam, amelyik – Alaszkát nem számítva – területében az ország legnagyobbika. 27 milliós lakosságával a második legnépesebb tagállam. Elhelyezkedését tekintve az ország déli részének közepén, a Mexikói határnál található.

Az időjárás az alábbi négy gyakori jelenséggel jellemezhető: szárazság, áradás, hóvihar és tornádó. A kedvezőtlen klimatikus adottságok azonban nem gátolják Texast abban, hogy a 12. legnagyobb gazdasági szereplő legyen az egész világon!

Mindemellett lélekszámában a leggyorsabban növekvő, a legtöbb munkahellyel rendelkező és a legnagyobb exportot adó állama az Egyesült Államoknak.

Az elmúlt húsz évben az itt élők száma 6 millióval növekedett. Továbbá 1,5 millió amerikai költözött ide az ország különböző pontjairól a jobb élet reményében. Az egyik legnépszerűbb hely azok körében, akik munkanélkülivé váltak vagy éppen új életre, környezetváltozásra van szükségük.

A 27 millió lakos 40% egyébiránt latin származású, sőt a spanyolajkúak az előrejelzések szerint 2020-ra már többségben lesznek. Egy rémálom a Donald Trumphoz hasonló személyiségek számára.

A 2007-es gazdasági válság óta Texasban – amelyik az USA lakosságának csak 8%-át jelenti – hozták létre az ország új munkahelyeinek 25%-át. Így nem meglepő módon ezen a vidéken a munkanélküliség jóval alacsonyabb, mint más államokban. Az elmúlt tíz évben a texasi GDP 60%-kal növekedett. A Fortune 500 legnagyobb céget tartalmazó listájáról 52-nek Texasban van a székhelye.

Annak ellenére, hogy Texas is megsínyli a csökkenő olajárakat, jelenleg nem sokan gondolják, hogy a vezető gazdasági szerepét elveszítené a közeljövőben. Mindezek után felmerülhet a kérdés, hogy miért különleges Texas? Minek köszönheti a sikereit? Nos, három fő tényező emelhető ki:

1. Építészeti szabályok
A kis és közepes jövedelmű emberek számára mi a legjobb dolog Texasban? Az alacsony ingatlanárak. Nem csak lakások, hanem nagy alapterületű házak, megfizethető árakon. Ennek a fő oka, hogy az államban rugalmas a szabályozás, ami azt jelenti, hogy könnyű házat építeni, mert csak az építőanyagot és a munkaerőt kell megfizetni. Példának okáért a texasi Harris megyében 2001 és 2008 között 200 ezer házépítést engedélyeztek, míg a Californiai Santa Clare megyében (itt található a Szilícium-völgy is) – amelyik az egyik legszigorúbb szabályozással rendelkezik – csak 16 ezret. Összességében ez azt jelenti, hogy a texasi emberek adott pénzmennyiségből jóval jobb és nagyobb házat tudnak vásárolni, mint az ország bármely más pontján élők.

2. Oktatási rendszer
Texasban van a világ egyik legjobb egyetemi rendszere. Annak ellenére, hogy csak egy állam az Amerikai Egyesült Államokban, négy itteni intézmény is benne van a világ 100 legjobb egyeteme között. Magyarország például egy egyetemet sem ad a legjobb százba. Ezzel szemben a Texasban működő oktatási rendszer nem csak magasan kvalifikált szakembereket és kutatókat képez ki, hanem vonzza a különféle cégeket és befektetéseket.

3. Adózás, törvények, megfizethető életszínvonal
Texas az az állam, ahol a megkeresett fizetés reálértéken az egyik legtöbbet éri, köszönhetően annak, hogy a költségek alacsonyabbak, mint máshol. Az alacsonyabb adóknak és ingatlanáraknak köszönhetően az embereknek több pénz marad a számlájukon.

Texas az egyik legszabadabb állam a tekintetben, hogy mennyire könnyű vállalkozást indítani. Mindemellett pedig kevés szabály köti gúzsba a munkát és foglalkozásokat. Például Nevadában, Louisianában vagy Floridában, ha valaki belső építészként szeretne dolgozni, ahhoz egy 2000 órás tanfolyamot kell elvégezni, majd pedig levizsgáznia. Ezzel szemben Texasban ahhoz, hogy valaki belsőépítészként működjön, semmilyen végzettség nem szükséges.

A texasi gazdasági fellendülés számos etnikai és kulturális sokszínűséget is vonzott, hozzájárulva például hogy Austin városa kedvelt célpontjává vált a különböző zenészeknek és művészeknek.

A texasi modell arra is taníthat, hogy lehetséges felvenni a küzdelmet a globalizáció minket körülvevő negatív hatásaival vagy a munkaerőpiacot fenyegető – és az emberi munkaerőt kiváltó – automatizációval. És ezt nem úgy teszik, hogy védik a vállalataikat a gonosz külföldiekkel való versennyel szemben, hanem úgy, hogy csökkentik a cégekre és emberekre háruló akadályokat és terheket. Valamint szabadságot adnak.

„Azért, hogy Texas megmaradjon annak az államnak, ami a kis vagy nagy üzleti befektetések számára a legjobb hely, folytatni fogom a gazdasági növekedés új korszakának tervét. Texas továbbra is a siker receptjére fókuszál: megreformált adórendszer, a törvényi szabályozások jelentette korlátok lebontása, a közösségi gazdaságban való részvétel bátorítása, az oktatási rendszer fejlesztése és a texasi szabadság biztosítása. Mert a szabadságban van a jólét gyökere”

– mondta idén júliusban Greg Abbot texasi kormányzó.

Hagymási Tamás

___________________
forrás: cnbc.com

Facebook kommentek