A világhírű izraeli történész, Yuval Noah Harari június 8-án nyilatkozott a NOÉMA magazinnak arról, hogy szerinte hogyan alakítja át a COVID-19 a világot:

„A következő hónapokban a politikusok átformálják a világot. Ezen néhány hónap alatt a világ folyékonnyá és alakíthatóvá válik. Dönthetünk úgy, hogy globális szolidaritás és együttműködés útján kezeljük a jelenlegi válságot, amely egységesebb és harmonikusabb világot eredményez. Dönthetünk úgy is, hogy nemzeti elszigeteltség és verseny útján kezeljük ezt, ami valószínűleg sokkal akutabbá teszi a válságot, és szétaprózottabb és ellenségesebb világot eredményez.

Dönthetünk úgy, hogy a válságot totalitárius felügyeleti rendszerek bevezetésével kezeljük vagy a polgárok felhatalmazásával és a kormányzat nagyobb átláthatóságának biztosításával. A kormányok dönthetnek úgy, hogy megmentik a nagyvállalatokat és tovább gyengítik a szakszervezeteket, vagy használhatják ezt a lehetőséget a nagyvállalatok korlátozására és a munkavállalói szervezetek megerősítésére. Az emberiség dönthet úgy, hogy sokkal környezetbarátabb alapokon újjáépíti közlekedési rendszerét és energetikai ágazatát, vagy fókuszálhat a szűk gazdasági fellendülésre, a környezetvédelmi aspektusokat háttérbe szorítva. Számtalan hasonló választást kell megtenni.

Ez a válság meglepetésszerűen érte a politikusokat, emiatt nincsenek kész elképzeléseik atekintetben, hogy mit kellene csinálni. Ezért feltűnően nyitottak az új ötletekre. Még akár az őrült ötletekre is. De amint a döntéseket meghozzák, egy új rendszer fog megszilárdulni, és egyre nehezebb lesz majd másfajta utakat kipróbálni. Aki 2021-ben majd hatalomra kerül, az ő helyzete hasonló lesz ahhoz, mint amikor valaki buliba jön, miután a parti már véget ért, és már csak a piszkos edényeket kell elmosogatni. Amíg a parti tart, rendkívül koncentráltnak kell lenni, és segíteni a kormányokat a helyes irányvonalak elfogadásában.”
Yuval Noah Harari

Kétségkívül figyelemre méltó gondolatok. Talán még annyival egészíthetőek ki, hogy a történelemben mindig is érdekek voltak a döntőek, és nem az önzetlen útkeresések. A döntéshozók és az általuk képviselt embertömegek vagy érdekcsoportok bizonyosan nem képesek meghaladni önmagukat. Ma sem akar szinte senki tanulni abból, hogy mi idéz elő ilyen járványokat, helyette csak a „régi életet” akarja mindenki visszakapni az átgondoltabb fogyasztás helyett. Végül az ilyen gyarlóságok miatt válik szükségessé, hogy valláserkölcsi tekintély kezébe kerüljön majd a világ vezetése és annak összefogása: „Akivel paráználkodtak a föld királyai, és az ő paráznaságának borával megrészegedtek a föld lakosai.” Jel 17:2
Hogy a vallási alapokra helyezett politika hozhat-e világmegváltó változást, az a hivatkozott bibliai szakaszokban (Jelenések 14. 17. és 18. fejezeteiben) elolvasható.

A Szentírás feltárja a valódi megoldást, a jó hírt, amivel mindenki egyénileg élhet: „Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget: mert eljött az ő ítéletének órája; és imádjátok azt, aki teremtette a mennyet és a földet, és a tengert és a vizek forrásait.” Jel 14:7

Facebook kommentek