A Szöuli Vízimentő Szolgálat minden éjszaka őrjáratban van. A tavalyi évben körülbelül 1500 mentőakcióban vettek részt a vízimentők, abból 630 életet mentettek. Gyakran tizenévest látnak el, aki véget akar vetni az életének. Összehasonlítva más országokkal, Dél-Koreának van az egyik legmagasabb öngyilkossági mutatója a világon. Az iskolai teljesítménykényszer itt is nagyon jelentős, az ebből adódó mentális problémák ma már generációs jellegzetességek a kamaszok között.

„Hogyha alulteljesítesz az iskolában, vagy bukdácsolsz, a többi gyerek egy eltaposni való rovarnak tekint téged. Ezért keményen küzdök, mivel nem szeretem, hogy az emberek úgy néznek rám, mintha csak egy rovar lennék.” (Yuna Kim ,13 éves tanuló)

Yuna Kim 13 éves, hét órát tölt az iskolában, és még többet egy nyelvtanfolyamon, egy esti magániskolában. Sok ilyen nyelviskola van Dél-Koreában, amelynek a tandíja több száz dollárba kerül egy hónapban. Sok szülő halálra dolgozza magát, hogy gyermekét egy ilyen oktatási intézménybe küldhesse, mert ha nem, akkor az lemaradhat vagy nem kerül be a megfelelő felsőoktatási intézménybe.

„A gimnázium után az egyetem szerintem keményebb lesz. Jelenleg nem vagyok jó angolból, emiatt legalább 14 órát kell angolozásra szánnom egy nap”- vallja Yuna Kim.

A korai stressz egész életre szóló sérülékenységet okoz: a gyermekkori érzelmi tapasztalatok meghatározzák a fiatal felnőttkor éveit is. Az iskolai zavarok, a teljesítménygátlás, a túlterheltség, a sorozatos kudarcok szorongásos betegségekhez vezetnek.

Dél-Korea híres az oktatási rendszeréről, és a nemzetközi mezőnyben előkelő helyet foglal el. Azonban a gyerekek ezért hatalmas árat fizetnek. A nyomás, hogy megfeleljenek ennek, nagyon nagy rajtuk. A barátokkal való közös időtöltésre nem marad idejük.

Sera Lim tanárnő próbálja az óráit egy barátságosabb, gyakorlatiasabb hellyé tenni, a virtuális valóság (VR technology) segítségével.

Amíg egy átlagos tanár volt, VR technológia nélkül oktatott, nagyon unalmasnak tűntek a tanórái. Most éppen virtuális túrán van külföldön, ahol más-más nemzetiségű emberekkel kommunikál a világ legkülönbözőbb pontjairól. A tanárnő egy nyelvtanulást segítő applikáció start-upjában dolgozik, több száz iskolával együttműködésben. Az appot eddig több mint 7000 diák használja.

„Az a célom, hogy koreai oktatási rendszerben az angol nyelvoktatás terén a tátongó lyukat kitöltsem. Szeretnék egy minőségi oktatási tartalmat, kísérletezési lehetőséget a diákoknak adni alacsony áron, ami high-tech is egyszerre”- így vall erről a lehetőségről Sera Lim.

A technológiai változások világszerte megváltoztathatják a tanulási formákat, illetve azt is, hogy mit tanulunk. Szakértők szerint 2025-re a munkafolyamatok felét robotok fogják elvégezni. A számítógépek már jobban, gyorsabban, megbízhatóbban működnek, azonban az a nagy kérdés, hogy a fiatalabb generációt hogyan lehet felkészíteni a változásokra. A munka a jövőben máshogyan fog kinézni. Yuna még nem tudja, mivel szeretne foglalkozni felnőttként, de azt tudja, hogy most mit kell tennie a felkészüléshez. Tanulni szeretne- hatékonyabban, élve az információtechnológia lehetőségeivel. Tekintet nélkül arra, hogy mi fog a jövőben történni, a karrierben való előrehaladás egyetlen módja továbbra is a tanulás.

Ezek a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy erőfeszítéseket kell tenniük, és hogy versenyhelyzetben vannak a mesterséges intelligencia korában. Mégis nagy kérdés az: mikor lesz idejük az érzelmi életük fejlesztésére, az önreflexióra, a társas kapcsolataik elmélyítésére. Mindenkinek szüksége van arra a fontos érzelmi motivációra, hogy tartozzon valahova: a családhoz, barátokhoz, később azonos elveket követő felnőttek csoportjához. Mi lesz, ha a küzdelmes tanulóévek alatt elmagányosodnak, felszínes kommunikációt folytatnak másokkal, és alkalmatlanok lesznek a kölcsönösségre és tiszteletre épülő kapcsolatokra?

Másfelől pedig a fiatal generációnak is szüksége van a döntési helyzetekre. Arra, hogy ne legyen visszahúzódó, hanem lássa át a folyamatokat, és józan problémamegoldásra legyen képes. Ez is fontos része a tanulási folyamatnak, amelyben részt vesz.

Tóth Ádám

______________________
dw.com nyomán

Facebook kommentek