Magyarországon évente közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt. Bulgária után nálunk a legrosszabb a helyzet az Európai Unió országai közül. Az autókból, buszokból és a helytelen fűtésből származó káros anyagok nemcsak légúti megbetegedéseket, hanem trombózist, agyvérzést és szívrohamot is okozhatnak -írja a Greenpeace.

Hazánkban a részecskeszennyezés egyik fő forrása a háztartási tüzelés, ezen belül is a máig népszerű vegyes tüzelés, melynek aránya jelentősen megemelkedett a 2008–2010 közötti gázáremelkedés hatására. A száraz fa is szennyezőbb, mint a gáz- vagy a távfűtés; ám ha valaki lignittel, barna szénnel vagy nedves fával fűt, akkor még jelentősebben növekszik az egészségkárosító koromkibocsátás. A legnagyobb problémát az illegális műanyag-, textil- és egyéb hulladékégetés jelenti. A Greenpeace Magyarország a lakosság egészségének védelmében többször kérte a kormányt, hogy tiltsák be itthon a súlyosan egészségkárosító lakossági lignittüzelést.

A másik fajsúlyos probléma, hogy a régi dízelautók már most is nagy szerepet játszanak abban, hogy városainkban mérgező a levegő. A helyzet még rosszabbra fordulhat azzal, ha a nyugat-európai városokból kitiltott dízeleket használt autókként itthon vásárolják fel. Ezen esetben mindeneképpen törvényi szabályozásra volna szükség itthon is a dízeljárművek használatának korlátozása érdekében.

A gyerekek, az idősek és a várandós nők a leginkább veszélyeztetettek, de a szennyezett levegő mindannyiunknak árt.

A sejtjeink működéséhez elengedhetetlen az oxigén, így ha csak teheted, töltődj a természetben, és tölts minél több időt a szabadban! Egy ember naponta nagyjából 10 ezer liter levegőt lélegez be. Mára azonban Európában minden harmadik ember valamilyen allergiában szenved, amelynek kialakulásában sok esetben a belélegzett levegő minősége is komoly szerepet játszik. Ezért nem mindegy, hogy milyen levegő kerül a szervezetünkbe.

Egy nagy sóhajtás a friss levegőn nem csak a felhalmozódott stressz levezetésére alkalmas, hanem jótékony hatással van sejtjeink működésére is. Légzéskor a szervezetünk felveszi az oxigént, amely életfolyamataink működésének feltétele. Az oxigénszint csökkentésével életerőnk alábbhagy, és reakcióképességünk is belassul. A folyamathoz nagymértékben hozzájárul az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is.

Ami rajtad áll, azt tedd meg te is a levegő tisztasága érdekében!

Facebook kommentek