Létezik manapság egy furcsa allergia vagy érzékenység, amelyet hidegallergiának neveznek. Nem tekinthető kifejezetten allergiának, hanem a bőr allergiás rekaciója a hidegre, úgynevezett urticaria.
A betegség lényege, hogy hideg hatására (akár már 6-7 Celsius fok esetén is) kezdetben pirosság, majd rövid időn belül csalánkiütés-szerű bőrelváltozás jelenik meg a testen, elsősorban az arcon és a kézfejen (mivel ezek a testrészek érintkeznek a hideg levegővel). Ez egyéntől függően viszketést, hólyagosodást is okozhat.
Meleg helyre érkezve rendszerint a tünetek nagyon rövin időn belül elmúlnak.

Az interneten sok írás található a hidegallergiával kapcsolatban, és az is közös ezekben, hogy a védekezési-, megoldási lehetőségek tekintetében nem kecsegtetnek túl sok biztató, jól bevált megoldással.
Lényegileg a hideg elleni védekezésről szólnak csak: kesztyű, arcvédelem, minél rövidebb ideig hidegen tartózkodás. Tehát nincsen rá specifikus gyógyszer vagy krém, ami alkalmazható.

A mi 2,5 éves kisfiúnknál is – aki egyébként abszolút nem beteges, nem érzékeny semmire – a tél beálltával egyik napról a másikra megjelentek az érzékenység tünetei, az arc-és kézfejek pirosodása, hólyagosodása.
Több gyógyszertári krémet kipróbáltunk. Sikerélmény híján már csak a szakirodalmak által írtakban reménykedtünk, nevezetesen, hogy a kiskorban előjövő hidegallergiát a gyerek nagy eséllyel néhány év alatt elnövi.

Kozmetikus rokonunknak is megemlítettük a dolgot, aki ajánlott egy krémet kipróbálásra: ILCSI, Érzékeny extra gélkrém.

Gondoltuk kipróbáljuk, hátha segít… Segített!
Az első néhány használatkor még csak késleltette a pirosodás megjelenését, néhány hét után azonban már szinte teljesen megszűnt a probléma (csak extrém hideg-szeles időben van egy egyhe kis pirosodása). Most már ott tartunk, hogy sok esetben nem is kenjük be a gyerek arcát kimenetel előtt, akkor sem történik semmi. Az ő esetében elég kúraszerűen, időszakonként alkalmazni.

Nagyon örültünk a krémnek, nyilvánvalóan nem csodaszer, de mivel az interneten nem igazán találni jól használható ajánlásokat, ezért gondoltam, hogy megosztom ezt a tapasztalot, hátha másnak is beválik.

Hagymási Tamás

Facebook kommentek