„Ahhoz, hogy igazságos lehessek, tudnom kell, hogy nem vagyok birtokosa semmiféle abszolút igazságnak.” (Pilinszky János)

Igyekszem három lépés távolságot tartani azoktól az emberektől, akik meg akarják mondani másoknak és nekem is, hogy szerintük mi az igazság.

Az ilyen ember nem képes térben és időben látni, gondolkodni, mert csak magával van elfoglalva, és önmaga kizárólagos igazság felfogásával. Az IGAZSÁG ismeretének alapja pedig az, hogy igazságos és toleráns az ember másokkal szemben. Nem akarja a maga eszméit erővel és hatalommal a másikra erőltetni. A Bibliában is ez az igazság ismeret emelkedik ki. Ez a GONDOLKODÁS képes arra, hogy az igazság mérlegére tegye az addigi felfogását és akár felülbírálja azt, sokszor úgy, hogy mások észérvekkel feltárják számára annak az ellentétét.

Nagyon szép kifejezés: igazság. Csak az a kérdés, a saját önzésem következtében mivé degradálom le és milyen eszmével töltöm meg, hogy az igazságot a saját magam igazságává tegyem, mintha más igazság nem létezne az enyémen kívül ezen a földön. Mennyire más lenne a közgondolkozás, ha sokan szóba állnának Pilinszkynek ezzel a gondolatával.

Kecskeméti János

Facebook kommentek