A legnagyobb divatmárkák tiltani fogják a mohair fonal használatát a főleg dél-afrikai kecskefarmokhoz köthető kegyetlenségek miatt. A H&M és a Zara arról nyilatkoztak, hogy a PETA állatvédő szervezet jelentéseit követően megszüntetik a gyapjú használatát.

A PETA múlt kedden közzétett jelentése szerint a kecskék 12 farmon óriási kegyetlenségnek vannak kitéve Dél-Afrikában, ami a világ legnagyobb mohair exportőre. Az összes előállított alapanyag több mint a felét az ország adja. A szervezet által készített videó bemutatja, hogy a tenyészet dolgozói az állatokat hogyan cibálják, dobálják, erőszakosan bánnak velük. Sok kecske komoly sebeket szerez a túl gyors tempójú nyírástól. Több jószág belehal a sérüléseibe vagy a szomjúságba. A mohair gyapjút világszerte használják pulóverek, téli kabátok, öltönyök vagy lakberendezési tárgyak készítésére.

„Számunkra rendkívül fontos az állatokkal történő megfelelő bánásmód, hogy fokozatosan kivonjuk a mohairt a termékeinkből” – áll a H&M közleményében. A vállalat közlése szerint a változás 2020-ra várható.

Az Arcadia csoport által tulajdonolt Topshopot aggasztja a kecskék kezelését bemutató videó: „Emiatt eldöntöttük, hogy mohairt tartalmazó új árukat nem fogunk beszerezni”.

A Gap ruhagyártó csütörtökön közölte, hogy az Athleta, Banana Republic, a Gap és az Old Navy márkák elkötelezték magukat a mohair használatának tilalmára a termékeikben a jövő évtől.

A spanyol Inditex vállalat (ami a Zara anyacége is egyben) sajnálja a PETA által feltárt kegyetlen gyakorlatot az állattenyésztésben. 2020-ra meg fogják szüntetni az anyag használatát.

A Dél-Afrikai Mohair-tenyésztők Egyesülete nem reagált a felvetésekre.

Forrás: CNN

Facebook kommentek