Nagy-Britannia – ami az Európai Unióból történő kilépését tervezi – egységállam, melynek négy tagországa van: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Íroszág. Ez az egységblokk fog tehát kilépni rövidesen az EU-ból. A szigetvilág ötödik országa Írország azonban önálló állam, amelyik továbbra is Unió tagja marad.

Az 1998-as Nagypénteki egyezmény mellett – amely csaknem három évtizedes véres időszaknak vetett véget-, az Észak-Írország és Írország közötti szabad átjárás és a határmentesség biztosítja a békét, és az íreknek azt az érzést, hogy valamelyest együvé tartoznak. A kilépés után azonban ismét vámok, határok és ellenőrzés lesz a „két Írország” között. Ez pedig nemcsak gazdasági és gyakorlati, hanem politikai és etnikai kérdéseket is bőven feszeget.

A britek emiatt úgy szeretnének kilépni, hogy Észak-Írország és Írország között továbbra is maradhasson egy határoktól mentes övezet. Ebbe az Európai Unió vezetéséből természetesen senki nem hajlandó beleegyezni, hiszen milyen kilépés az, ahol valaki kilép, vámokat vezet be, de közben pedig egy adott területen ellenőrizhetetlen folyosót hagyna, ahol az EU-ból Britanniába és fordítva nagyjából mindenki azt hozhat be és vihet ki vámmentesen, amit akar.

Erre a megoldhatatlan problémára próbált Theresa May és Boris Johnson is számos nyakatekert és életszerűtlen megoldást találni, amelyek viszont egytől egyik vagy a saját hazájukban vagy az Unió vezetése részéről kerültek eddig  elutasításra.

A két ország között húzódó 310 mérföldnyi határszakasz főleg vidéki tájakból áll. Folyók és patakok, kettévágott farmok, tavak vagy autóutak alkotják. Egy valódi határsáv sorompókkal és őrbódékkal, egyenruhás vámtisztekkel századokon átívelő konfliktusok emlékét jelentené. Számos olyan faramuci helyzet is van, mint például a minddletown-i (2. mozgóképen), ahol a cikkcakkos határ egy falusi úton halad keresztül. Az út jobb oldala Írországé, a bal oldala Észak-Írországé. A mezőgazdaság pedig az északír gazdaság egyik fő húzóágazata. A legtöbb farm családi kézben lévő kis-és középvállalkozás, közel a határhoz, amelyen keresztül kereskednek.

Az ír határon lévő 208 átkelőponton évente 110 millió ember és 72 millió jármű halad át. Jogos tehát a félelem, hogy milyen káoszt, kocsisorokat, szállítási problémákat és nem utolsó sorban ír konfliktust okoz majd a (rendezetlen?) Brexit. 

forrás: CNN

Facebook kommentek