A víz külső és belső alkalmazása a legrégibb természetes gyógymód, amely a legkülönbözőbb betegségek gyógyításánál alkalmazható. A vízgyógyászat történelméről és jótékony hatásairól korábban már írtunk itt.

Most pedig ejtsünk szót a hidroterápia alkalmazásának gyakorlati lehetőségeiről.

Mezítláb járás a harmatos fűben és a vízben

Mezítláb járásnál lábunkat állandóan éri a friss levegő. Ezáltal javul a bőrlégzés, a méreganyagok kiválasztása pedig fokozódik. Az élénkebb vérkeringés következtében a lábak, amelyek a cipőben állandóan sápadtak, vérszegények – kipirulnak. A láb ereinek kitágulásával az agyvelő ereit tehermentesítjük, és az agyban a vértódulást megszüntetjük. Ideges, nyugtalan embereknél nagyon jól bevált technika a légzőgyakorlatok mellett. A felső légutak hurutját, az orr és garathurutot, a különböző mellkasi megbetegedéseket, és alhasi bántalmakat, mint pl. a hólyaghurutot a mezítláb járással kedvezően befolyásolhatjuk. Sokan a megfázás veszélye miatt félnek mezítláb lenni, de ha mozgunk, nem fázhatunk meg. A vízben járás élettani hatása sokkal erősebb a mezítláb járásnál. Otthon ezt úgy végezhetjük, hogy egy nagyobb lavorba annyi hideg vizet töltünk, hogy az bokáig vagy a lábszár közepéig érjen, és egy székre ülve tapossuk a vizet. Ennek ideje 1-2 perc, a víz hőmérsékletétől függően. Az idegrendszerre jótékony, élénkítő hatást gyakorol. Nagyon jó eredményhez vezet az agyi érelmeszesedés esetén. Ugyancsak jó hatású a friss, puha hóban járás legfeljebb 5 percig. Élénkít és frissít.

Kiváló és áldásos gyógyhatású, ha a reggeli harmatos fűben tesszük ugyanezt. Érelmeszesedésnél, fülzúgásnál nagyszerűen bevált. A fűszálon lévő harmatcseppek elektromossággal vannak telítve, amelyhez a hatás szempontjából még a föld magnetikus ereje is hozzájárul. Harmatcseppek a bőrben elhelyezkedő idegvégződésekkel érintkezésbe jutva élénkítő hatást váltanak ki, és az idegrendszerben feszültségcsökkenést hoznak létre. Az esőtől nedves füvön nincs meg ez a hatás.

A hideg vizes lemosás

A legjobb edzőszer, mert szabályozza és javítja a vérkeringést, ezáltal pedig az immunrendszer működése is sokkal hatékonyabbá válik. Irányítja a hőszabályozást, fokozza az anyagcserét, felfrissíti és élénkíti, megnyugtatja az egész idegrendszert. A lemosást durva lenvászonnal vagy erre a célra készített kesztyűvel végezzük. Alkalmazása súlyos és lázas betegeknél ajánlott. Minél hidegebb a víz, annál jobb az eredmény. Az egész test lemosását a következőképp végezzük:

Először a jobb kar belső majd külső felét dörzsöljük le a hideg vizes kesztyűvel, azután mell és a has benedvesítése következik, utána a bal kar a jobbhoz hasonlóan, ezt követően a hát és végül a lábak és talpak ledörzsölésével fejezzük be. A kesztyűt többször kell 10-15 ℃-os hideg vízbe mártani, mert hamar felmelegszik. A lemosást reggelente végezzük, kivéve a lázas betegeket, az alkalmazási idő 1-2 perc. A kezelést ne mindennap, hanem hetente 3-4-szer csináljuk, mert a szervezet hozzászokik, és a kívánatos inger nem fejti ki hatását. Ha mindennap végezzük, akkor 6 hét után néhány hetes szünetet kell beiktatni.

Borogatás

Borogatásnál egyes testrészeket kezelünk. Legelőször egy hideg vizes, jól kicsavart lenvásznat helyezünk a borogatandó testrészre. Ezt száraz, duplán összehajtott törölközővel letakarjuk, majd az egészet száraz gyapjúkendővel lefedjük, olyan módon, hogy az a nedves vásznon mindenhol túlérjen. A borogatást általában fél vagy egy óráig hagyjuk fenn. Hideg vizes borogatást gyomor, bélcsatorna különböző betegségeinél, alhasi bántalmaknál, szívpanaszoknál, a forró vizes borogatást (szénavirággal) gyomor és bélhurutnál, hólyaggyulladásnál, vese és epekő fájdalmaknál, köszvénynél, ízületi betegségnél, asztmánál és légcsőhurutnál alkalmazhatjuk.

Pakolás

A meleg dunsztkötés a fájdalomra csillapítólag hat. A dunsztkötés alatt nedves, meleg pára képződik, amelynek hatásaképpen a bőrmirigyek nyílásai kitágulnak, és a vérrel telt bőrben megindul a fokozott nedvkiválasztás. A hideg vizes pakolás kiváló lázgyógyszer. A hideg víz nagy mennyiségű hőt von el a testtől, így a lázas beteget a túlhevüléstől megóvja, anélkül, hogy a hőszabályozó központot befolyásolná, amint azt a lázcsillapító gyógyszerek teszik. A méreganyagok bőséges eltávozásának jele a pakolásra használt ruhák kimosásánál a víz szennyes színe és kellemetlen szaga. A pakolás alatt a lábak melegek legyenek, erre a célra használhatunk meleg vizes tömlőt. Hideg testre sohase tegyünk fel hideg vizes borogatást vagy pakolást! Étkezés után legalább másfél óráig ne tegyünk hideg vizes pakolást, mert megzavarja az emésztés folyamatát. A nedves vásznat szorosan helyezzük fel, nehogy a test és a nedves ruha között levegőréteg legyen, mert akkor a kezelés nem éri el célját. A nyakpakolás nagyon előnyös mandulagyulladásnál és gégehurutnál. A lábpakolás érgyulladás és vérpangás esetén hasznos.

Ülőfürdő

Az ülőfürdő az emésztést fokozza, a székletet szabályozza, a vérkeringést javítja, az idegrendszert erősíti. A szervezet edzése mellett az ülőfürdővel hatásosan befolyásolhatjuk a hasűri és kismedencei szerveket. A kismedence szervei vérbőek lesznek, ezáltal a szívet tehermentesítjük és az agyból a vért levezetjük. Különösen bevált az emésztési zavaroknál, és az alhas gyulladásos folyamatainál, amelyek leginkább a nőknél jelentkeznek. Kedvezően befolyásolja a szabálytalan havi vérzést és a hólyag bántalmait. Azok a nők, akiknél a havi vérzés igen erős és gyakori,- rövid ideig tartó hideg ülőfürdő ajánlott. Célszerű az ülőfürdőt közvetlen felkelés után venni, és a megfázás megelőzéseképpen utána legalább egy negyedórára ismét visszafeküdni az ágyba. Hetente két-három ülőfürdőt vehetünk. Ha valaki alvászavarokkal küzd és éppen nem tud elaludni, úgy meglepő eredmény érhető el ilyenkor egy rövid ülőfürdő alkalmazásval. A meleg-hideg váltó ülőfürdőt görcsös alhasi betegségeknél, alhasi daganatoknál, vese és hólyagbántalmaknál, vizelési panaszoknál és veseköves megbetegedéseknél ajánlott. Félfürdő A félfürdő egyszerűbben megvalósítható; a kádban ülünk kinyújtott lábakkal, és a hideg víz a köldökig érjen. Alkalmazási idő: 5-10 másodperc. Előtte és utána is melegedjünk fel. Kneipp-kúrában ezt a gyógymódot szeretik az emberek a legjobban. A forró félfürdő szénavirág főzettel kiváló hatású reumás és köszvényes lábfájdalmaknál, isiásznál, ágyékzsábánál.

Lábfürdő

A hideg víz a lábszár közepéig érjen, a fürdési idő egy-két perc. Tehermentesíti az agyat, a vérkeringést javítja, edz és erősít is. Minél edzettebb a lábunk, annál kevésbé betegszünk meg. Bokasüllyedésnél, visszeres lábnál és ízületi bajoknál is jó szolgálatot tesz. Szellemi munkát végzők a hideg lábfürdővel a fejből levezethetik a fölösleges vért, és nyugodtan fognak tudni elaludni. Akik nehezen melegednek fel, és állandóan hideg a lábuk, ők vegyenek meleg-hideg váltó lábfürdőt. Ilyenkor a lábakat először két percig 40 ℃-os vízbe mártjuk, majd közvetlen utána fél percig hidegben tartjuk.

Bakó László

Felhasznált irodalom: Dr. Albert Schalle: A vízgyógyászat ABC-je Dr. Calvin és Agatha Thrash: Házi gyógymódok

Facebook kommentek