A német kancellár, Angela Merkel a közvélemény szemében az elmúlt években nem egyszer volt már leírva. Pártja a legutóbbi választásokon jelentősen meggyengült, később a CDU elnöki posztjáról lemondott, nemzetközi szinten is csökkent a befolyása. A járvány azonban nagymértékben növelte a hírnevét és népszerűségét bel- és külföldön egyaránt. A múlt történései ellenére még mindig itt van, és mint egy Volkswagen Bogár: megbízható, egyszerű és csak kicsit kínos.

Jelenleg Merkelnek olyan a megítélése a világban, amilyen már régóta nem volt. A nemzetközi közvélemény pillanatnyilag a világ legerősebb vezetői közé sorolja. Amichai Stein az izraeli Kan televízió tudósítója szerint: „Merkel vezetőként a figyelem középpontjában áll, aki arra készteti az embereket, hogy megértsék a helyzetet, és világosan el is magyarázza azt a számukra.” Az új-zélandi Herald márciusi vezércikkében írta: „Németország vezetője fénylik a válságban”.

A hét elején Argentína legolvasottabb napilapjában, a Clarinban Richardo Roa a következőket írta: „A 65 éves doktor és fizikus, egy evangélikus lelkész és egy latintanár lánya”, aki még a hatalom csúcsán eltöltött 15 év után is úgy viselkedik „mint egy normális ember”. A koronavírus válságban „Merkel azon kevés politikusok egyike” világszerte, aki nem önmagát biztosítja, hanem „vezet”. „Tudományos szigorúsággal kommunikál. Nyugodtan kommunikál. Leépíti a hisztériát.” Kiemelte továbbá józanságát és elkötelezettségét atekintetben, ahogy megoldani próbálja a problémákat és nem politikai tőkét kovácsolni a helyzetből.

Az amerikai Atlantic, Forbes vagy New York Times hasábjain mostanában szintén ehhez hasonló méltató szavakat lehetett olvasni. „Hetek óta a német kancellár a rá jellemző racionalitás és jellegtelen szentimentalizmus keverékét vonultatja fel, hogy átvezesse ezen az országot, és eddig egy relatíve sikeres csatát vívjon a COVID-19 ellenében”- írta az Atlantic. Angliából is hasonló hangok érkeznek, ahol az egyik riporter megjegyezte: szinte minden kormányzati sajtótájékoztatón az újságírók azt kérdezik, hogy miért nem követik a Downing Street-en Németország példáját.

Ahogy mindenhol máshol a világon, Németországban is vannak feszültségek a járvány és annak következményei miatt, de a német közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy 2017 óta most a legmagasabb a támogatottsága, ami elsősorban a tévé képernyőjén válságmenedzserként töltött jelenlétének köszönhető. CDU-s párttársa, Andreas Nick szerint: „Merkel nézőpontja ugyanannyira pragmatikus, mint célorientált, mindig analitikusan megvizsgál és gondosan mérlegel, józan protestáns és üdítően szerény”. Talán nem meglepő módon, nem csak a saját oldalról érkeznek elismerő szavak a munkáját illetően. A baloldali, Türingia tartományi miniszterelnök Bodo Ramelow a kancellár eddigi viselkedését „kellemesen nyugodtnak és célorientáltnak tartja, ami különösen a jól strukturált videós és telefonos egyeztetéseken érzékelhető. Ez bizonyos nyugalmat hoz a bonyolult vitákba.”

Érdekesség, hogy a válság alatt Merkel még soha nem jelent meg nyilvánosan maszkban. Ő egyszerűen Merkel, bár valószínűleg sosem volt még annyira tudós, mint most, amikor a nyugodt analitikus gondolkodása és elemzőképessége kerül előtérbe. Ami sok németet gyakran felidegesít vagy épp untat.

Egy koronavírus nélküli világban a CDU következő elnökét – Annegret Kramp-Karrenbauer lemondása miatt – szombaton választották volna meg. A politikai elemzők pedig valószínűleg egymásra licitálnának a kancellár végnapjainak számolásában. Most viszont a CDU valószínűleg decemberig nem választ elnököt. Előtte pedig július 1-jén Merkel átveszi az új -és jelenlegi helyzetben különösen nehéz- megbízatását: az Európai Unió Tanácsának 6 hónapos elnökségét. Egy éve még a CDU-ban is azon spekuláltak, hogy vajon Merkelt leváltják-e mielőtt ez az időszak eljön, ma azonban már senkinek nincs kifogása ez ellen.

A nagy kérdés pedig, hogy mi lesz a Merkel utáni időkben. Ki fog a helyébe lépni és ki lesz az, aki majd betölti az utána keletkező űrt? Ez a kérdés azonban egy ideig még nyitva marad…

forrás: Deutsche Welle

Facebook kommentek