Magyarországon a vezető halálok a hipertónia: évente mintegy negyvenezer embert hal meg hazánkban szív- és érrendszeri megbetegedés következtében. Tudnunk kell, hogy a magas vérnyomás jelentős rizikófaktora az agyvérzésnek, a szívinfarktusnak, a pangásos szívelégtelenségnek és a veseelégtelenségnek is. Mivel rengeteg információ áll rendelkezésre az interneten erről a témáról is, még nehezebb elkerülni a különböző terápiás szeszélyeket és divathóbortokat. Holott a magas vérnyomás egyensúlyban tatható gyógyszermentes életmód-változtatással. Ennek programját írja le az amerikai szerzőpáros ebben a könyvében:

Dr. Agatha Thrash – Dr. Calvin Thrash: A magasvérnyomás-betegség természetes gyógymódjai. Bp., BIK Könyvkiadó,2010. 176p.

A magasvérnyomás-betegséget „néma gyilkosnak” nevezik, s nem volt ez másképp a mi családunkban sem. Először édesapámat vesztettük el szívinfarktus következtében, aki akkor 46 éves volt. Majd évekkel később édesanyám is váratlanul lett rosszul egy reggel, s mire néhány óra múlva műtőasztalra került, már kiterjedt hátsó fali infarktusa volt, amiben a szívizmainak 60 százaléka halt el. Mivel az utóbbi évtizedekben vegetáriánus étrenden élünk, és a napi rendszeres gyaloglásra is odafigyel, ő 80 évesen is jó mentális állapotnak örvend. Mégis: nagy odafigyelést igényel a betegség következtében kialakult gyengébb fizikai állapota. Engem másképp is érint ez a téma: küzdök a magas vérnyomás veszélyével, de tizenéves tanítványaim körében is – döbbenetes módon – előfordul ez a probléma. Az ülő életmód, a stressz, a nassolás mind közrejátszik ebben. Hogyan változtassunk időben a mindennapi életvezetési szokásainkon azért, hogy hamarosan ne kelljen gyógyszert szednünk a magas vérnyomás ellen?

A könyvben ismertetett negyvennapos egészség-helyreállító program érdekes esettanulmányokkal és sok jó tanáccsal szolgál. Megtudhattam, hogy a kismamáknak a terhesség alatt a fokozott só-beviteltől és a hormonkészítményektől óvakodniuk kell, mivel ezekkel a fejlődő gyermek magas vérnyomás kockázata növekedhet. Az is érdekes, hogy egy másik ember megnyugtató érintése- például a lassú simogatással végzett hátmasszázs- kedvező irányba változtatja a vérnyomást.

Tanárként különösen megfogott az a tény, hogy a beszélgetés is, különösen a gyorsabb beszéd és a szavak számának megnövekedése magasabb vérnyomásértékekkel hozható kapcsolatba. Ugyanakkor a zaj is károsíthatja a szív – és érrendszer megfelelő működését.

A testsúlykontroll-program című fejezet számos fontos irányelvet tisztáz, de jó tudni azt is, milyen jótékony a fokhagyma, számos gyógynövény-készítmény- például a galagonyabogyó vagy a gyermekláncfű – és a lenmagolaj fogyasztása is.

A szerzők jelzik, hogy jelenleg is hatvanmillió amerikai szenved valamilyen fokú magasvérnyomás-betegségben, s ezeknek 90 százaléka gyógyítható lenne életmód-változtatással. De nem csak nekik, nekünk – személy szerint nekem is- segítene a könyvben leírt egészség-helyreállító program. Mit tettek mások a gyógyulásukért? És mit teszek holnaptól én magam? Ennek átgondolása az első lépés, hogy helyes döntések szülessenek. Éljünk ezzel a lehetőséggel!

Facebook kommentek