Magyar nyelven az Euronews közölte le először azt az új brit kutatási eredményt illetve javaslatot, amely szerint a jövőben egészségügyi adót kellene kivetni a vörös és feldolgozott húsokra. A javaslat oka az, hogy az emberek egészségi állapota a jelentős húsfogyasztás következtében rohamosan romlik, emiatt pedig nagymértékben növekszenek az egészségügyi kiadások is.

A kutatás szerint évente 220 ezer ember halálát lehetne megelőzni, és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi megtakarítást lehetne elérni a húsfogyasztás ilyen módon történő csökkentésével. A fejlett országokban 20%-os áremelést javasolnak a vörös és feldolgozott húsokra, amelyekről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2015-ben kimondta, hogy rákkeltő hatásúak. Mindemellett pedig a szív-és érrendszeri megbetegedések, a stroke és a cukorbetegség egyik fő okozói.

„Egyetlen kormány sem meri azt mondani az embereknek: ezt megeheted, ezt nem. Ettől függetlenül az eredményeink világosan megmutatják, hogy a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztásának ára van, nem csak az emberek egészségére nézve vagy a bolygó fenntarthatóságára vonatkoztatva, hanem az egyes országok egészségügyére és gazdaságára nézve is” – mondta Dr. Marco Springmann kutatásvezető.

A kutatók szerint a húsfogyasztás mérséklése jelentős lépés lehetne a környezetvédelem terén is. Csökkennének az állatállomány (különösen a marhák) által kibocsátott üvegházhatású gázok, kevesebb erdőirtásra és állatoknak szánt ivóvízre volna szükség ezáltal. A javaslattevők szerint az áremelkedés arra ösztönözné a fogyasztókat, hogy olcsóbb és egészségesebb termékekre váltsanak át.

„Remélem, hogy a kormányok megfontolják ennek az egészségügyi adónak a bevezetését, mert megkönnyítenék vele a fogyasztók egészséges és fenntartható élelmiszerekhez való fordulását. A húsadó kivetése a vörös húsokra és feldolgozott hústermékekre nem limitálná a választás lehetőségét, de erőteljes jelet küldene a fogyasztóknak, és nyomás alá helyezné az egészségügyet.”

Véleményünk szerint fenti javaslatban maga az adó kivetésének az ötlete vitatható dolog, hiszen semmi nem garantálja azt, hogy az emberek az áremelkedés hatására lemondanának kedvelt ételeikről, netán csökkentenék azok mennyiségét, pláne azt nem, hogy egészségesebbre váltanának.

Másrészt pedig nem biztos, hogy erkölcsileg helyénvaló ilyen módon nyomást gyakorolni az emberekre, hiszen sok esetben ellentétes hatást érhet el: ellenszenvet ébreszt a húsmentes étkezés iránt.

Fenti híradásban azonban az mindenképp figyelemre méltó, hogy a tudományos élet egyre több résztvevője ismeri fel vagy el, hogy a húsfogyasztás egészségügyi kockázatokkal jár. Valamint azt, hogy a húsmentes étkezés nemhogy káros az egészészségre, hanem egyenesen egészségesebb is. Nyilván a különböző élelmiszeripari lobbiérdekek kapcsán (és itt most nem a brokkolilobbira gondolunk) még sok nagy csatáról és ellentétes véleményről fogunk olvasni a jövőben, azonban mindenképpen örömteli, hogy már a „másik oldal” is egyre nagyobb és erősödő tábort tudhat magáénak. Ezzel pedig a hagyományos „húsos” álláspontok mellett egyéb vélemények is eljuthatnak a tömegekhez. Talán ez lehet a legjobb módja az emberek jó irányba történő befolyásolásának.

Facebook kommentek