Szinte az összes nagyobb magyar hírportálon megjelent a hír, hogy sajnos már hárman haltak meg a napokban lisztériával fertőzött sárgadinnyék fogyasztása miatt Ausztráliában. (Mivel a föld déli féltekén található az ország, ezért ott most nyár van).

Mi a liszteriózis?

„A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása.” Nébih

Honnan ered a lisztéria?

A bakérium a nevét Joseph Lister angol sebészről kapta. A természetben a talajban, a természetes vizekben, valamint az állatok beleiben fordulhat elő. A leggyakrabban fertőzéssel szennyezett ételek a tejtermékek, lágy sajtok és különböző húsféleségek. A zöldségek az esetek többségében a trágyázás miatt válnak fertőzötté.

Tehát önmagában nem a sárgadinnye valamilyen különleges tulajdonsága okozza a problémát. A dinnyére valószínűleg valamilyen egyéb behatás miatt került rá a baktérium. A fertőzések eredetét egy Új-Dél-Wales-i farmra vezették vissza a hatóságok, ott fertőzödtek meg a dinnyék.
A megelőzés érdekében az országos hatóságok azt javasolják, hogy öregek, gyerekek, várandósok ne egyenek előre felszeletelt dinnyét, valamint a március 1-je előtt vásárolt dinnyéket az emberek ne fogyasszák el.

Facebook kommentek