A nemzetközi politika kétségtelenül egyik legnagyobb sakktáblája a Közel-Kelet. A terület fontosságát elsősorban az adja, hogy három kontinens határán fekszik, itt található a föld legnagyobb olaj-és gáz lelőhelye, fontos kereskedelmi útvonalak közé ékelődik, és a világ egyik legnagyobb vallásának a bölcsője is. És nehéz ennél konfliktusosabb helyet találni a bolygón.

Az elmúlt évtizedekben az Amerikai Egyesült Államok nagyon erős kézi vezérlés alatt tartotta a területet. Most azonban csendesen, anélkül, hogy erre bárki is felhívná a figyelmet, a dolgok kezdenek megváltozni.

Több száz milliárd befektetett dollár és rengeteg elveszett amerikai élet után úgy tűnik, hogy az USA végzett a Közel-Keleten. Ebbe persze erőteljesen belejátszik az a fontos szempont is, hogy mára teljes energiafüggetlenséget értek el. Amíg 2004 és 2007 között az amerikaiak naponta 12 millió hordónyi olajat importáltak a Közel-Keletről, addig 2017-re ez 2 millió hordóra csökkent. Mi több a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint az Egyesült Államok 2020-ra nettó olaj és gáz exportőrré válik.

Korábban már az Obama-kormány is kinyilvánította abbéli szándékát, hogy csökkentse a közel-keleti jelenlétet, és inkább Ázsia csendes-óceáni részeire fókuszálna. Közben pedig Trump ígéretei is erősen összecsengtek ezzel az elképzeléssel:

Vajon az USA a Közel-Kelet csendőre akar lenni, semmit sem kapva mindezért, de értékes életek és dollárbilliókat áldozva mások védelmére, akik az esetek többségében nem is értékelik, amit csinálunk? Örökké ott akarunk lenni? Ideje, hogy végre mások harcoljanak...”

Annak érdekében, hogy ezt megvalósítsa, a Trump-kormányzat világos tervvel rendelkezik: átruházni (delegálni) a hatalmat és a felelősséget két közeli szövetségesre, egy katonai és egy politikai vezető hatalomra. Nem nehéz kitalálni: az elképzelés szerint Izrael és Szaúd-Arábia volnának az USA helybeli meghosszabbított jobb és bal keze.

Óriási politikai siker lehetne Trump számára, ha sikerülne a kivonulás a Közel-Keletről, és előmozdítana egy békekötést Izrael és Palesztina között…amit Jimmy Carter óta minden amerikai elnök megpróbált.

És hogy kapcsolódnak ehhez az egészhez a palesztinok? Trump még a 2020-as választások előtt szeretne letenni egy békemegállapodást az asztalra. Egy olyan békemegállapodást, ami először a környező arab országok számára válik támogathatóvá, ami aztán a palesztinokat is arra kényszeríti, hogy elfogadják azt. Legalábbis az elképzelés szerint.

Hogy a „báránybőrbe bújt” szuperhatalom terve sikerül-e? Lehet, hogy már a következő hónapokban kiderül.

Hagymási Tamás

Facebook kommentek