Ahogyan az étel hat a szervezetünkre, a technológia ugyanúgy hat az elménkre. Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy hogyan legyél egészséges kapcsolatban a technikával.

Mindannyian tudjuk, hogy a répa és a brokkoli jót tesz az egészségünknek, azonban képesek lennénk egész nap fogyasztani őket? Bármilyen dolog, amiben a hátrányok túlsúlyba kerülnek az előnyökhöz képest, nem kívánatos számunkra, mégis sokszor nagyon boldogok vagyunk a technikai vívmányok fokozott előretörése miatt.

Az internet használók egy átlagos napon 6,5 órát töltenek szörföléssel, derült ki egy piackutató cég, a GlobalWebIndex 34 országban elvégzett felméréséből. A felmérések szerint a thaiföldi, a Fülöp-szigeteki (filippínó) és a brazil felhasználók több, mint 9 (!) órát „lógnak” a világhálón, ezen idő harmada pedig közösségi oldalakon telik el.

A technikai fejlődés hatása a fizikai és mentális egészségünkre továbbra is tudományos tanulmányok tárgya. Tudósok érvelnek amellett, hogy bizonyos telefonos játékok olyanok, mint a gyorséttermi ételek, és ha nem is hanyagolni kell őket, de mértékkel kell „fogyasztani”.

Shimi Kang kanadai pszichiáter, akinek speciális területe a gyermekek és a tinédzserek mentális egészsége, a függőséget emelte ki. Szerinte az is nagyrészt a technikai fejlődés számlájára írható, hogy a szorongás, depresszió, testképzavar és az internetfüggőség önálló betegségekké nőtték ki magukat.

Azonban ahogy vannak egészséges és silány, ócska ételek, a technikai vívmányoknak is sok vállfaja létezik. Ha egészséges kapcsolódást és viszonyulást szeretnénk hozzájuk, ahhoz meg kell, hogy értsük a technika agyunkra gyakorolt hatását.

Hogyan hat agyunkra a technika?

Kang elmondja, hogy az agyi működésünk általában hatféle neurokémiai vegyületet juttat a testünkbe:

Szerotonin: Akkor termelődik, amikor alkotunk, kapcsolatban vagyunk egymással, és amikor egymással együttműködünk.

Endorfinok: A test fájdalomcsillapítója. Akkor termelődik, amikor éberséget érzünk, amikor elmélkedünk, hálásak vagyunk, illetve kardió mozgás (például kocogás) során.

Oxitocin: Akkor termelődik, amikor egy tartalmas beszélgetést folytatunk. Alapvetően egészséges, hogy egy kellemes beszélgetés után jól érezzük magunkat, azonban az internetes zaklatók/manipulálók könnyen kihasználhatják az oxitocinnak ezt a hatását, hogy áldozataik bizalmába férkőzzenek és visszaéljenek vele.

Dopamin: „Jutalomérzés hormonjának” is nevezik. A technológia képes az agyat dopamin kiválasztására sarkallni, e fajta csalóka örömre is nagyon könnyen rászokik az agy, technikafüggőséget okozva ezáltal. Nagyon nehéz a függőségekből kitörni, mivel a dopamin erősebb „kábítószer” az agy számára, mint bármelyik kemény drog (pl.: heroin)

Adrenalin: Közismert dolog, hogy az adrenalin fizikai megterhelés vagy stressz hatására termelődik. Akkor is megjelenik a testünkben, ha egy közösségi oldalon „megböknek” vagy egy like-ot biggyesztenek a frissen megosztott képünk/egyéb tartalmunk alá. Ez a Facebookot használók számára ismerős lehet.

Kortizol: A kialvatlanság, túlhajszoltság és zaklatottság velejárója.

Összegezve: nem minden technikai eszköz ugyanolyan, de ami még fontosabb, hogy nem mindegyik használ nekünk.

Egészséges, mérgező és gagyi hatású technika

„Az egészséges technika bármi lehet, ami az agyat arra serkenti, hogy szerotonint, endorfint és/vagy oxitocint állítson elő”  -mondja Kang.

„Ott vannak példaként az olyan applikációk, amelyek a gondolkodást és a kreativitást segítik elő, illetve amelyek segítik a közösségi kommunikációt. De ha egy jó adag a viselkedést nagyban befolyásoló dopaminadagot kap az agy, akkor egy veszélyes területen vagyunk már, ami könnyen átcsaphat függőségbe.

Tegyük fel, hogy van egy kreatív alkalmazás, amivel a gyerek igazán szeret filmeket készíteni. Ez jó. De gyakran már túl sokat használják, napi 6-7 órát is eltöltve rajta.

Nem gagyi játék például a Candy Crush sem, ami viszont egy nagy dopaminbombaként jellemezhető, így óvatosnak kell lenni és határokat kell húzni.

A spektrum másik vége az ócska technikai termék, amivel csak romboljuk magunkat, semmi pozitív hozadéka nincsen. Ez olyan, mint az az egészségtelen étel, amit vigasztalódást keresve eszünk meg, amikor idegesek vagyunk. Az igazi veszély itt abban rejlik, hogy nincs semmi pozitív hozadéka, hanem csak az agyat bombázza dopaminnal. Erre épít többek között a pornográfia, az internetes zaklatás, a szerencsejátékok, illetve a függőséget okozó videójátékok, (félkarú rablók) vagy az olyan játékok, amelyekben gyűlöletbeszéd van.

„Technika megvonás” („tech diet”)

Kang arról is beszél, hogy egy ilyen „megvonás” célja az, hogy távol tartsa a mérgező dolgokat, de egy kis „engedmény” belefér ebbe is.

„Mindannyiunknak azt javasolják, hogy kerüljük a finomított ételeket és a cukros üdítőket, de általában nem probléma, hogy a gyerekekkel megeszünk egy pizzát vagy pattogatott kukoricát egy hétvége estéjén. Így az sem probléma, hogyha mértéket tartva böngészünk az Instagramunkon, vagy éppen játszunk. Azonban, ha cukorbetegség áll fenn, vagy cukordiétán vagyunk, sokkal szigorúbban kell venni az ”előírásokat”, mint az átlagembereknek.

Ugyanez a helyzet a technikával is. Ha függő van a családban, illetve olyan tünetek, mint a szorongás, depresszió vagy rossz időbeosztás, akkor óvatosnak kell lennünk, mivel nagyon magas a kockázata annak, hogy a függőség kezelhetetlenné válik, ha továbbra is érintkezésben van a függő függősége tárgyával.

A tizenévesek sokkal veszélyeztetettebbek, és már létezik szakirodalom az olyan személyiségtípusok azonosítására is, amelyik az interneten sokkal hajlamosabb „bajba keveredni”.

Digitális méregtelenítés („digital detox”)

Az internet-hozzáférés és az okostelefonok egyre szélesebb körű elterjedése ellenére már egyre többen mondanak le arról, hogy állandóan online életet folytassanak. A GlobalWebIndex szerint 10-ből 7 internet-használó az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban alkalmaz „technikai megvonást” vagy „teljes digitális méregtelenítést”. A módszerek eléggé változatosak, a neten töltött idő drasztikus csökkentésétől a személyes közösségi oldal-fiók törléséig minden megtalálható.

Tóth Ádám

BBC nyomán

Facebook kommentek