Egy végletekig felgyorsult világban élünk, ahol az idő rohamos múlásának nyomasztó terhe nehezedik ránk. Kimerültség és álmatlanság miatt sok millió ember keresi fel az orvost, vagy keresnek valamilyen csodaszert, amiért aztán súlyos árat kell majd fizessenek testi egészségük idő előtti megromlása miatt.

Fiatalok alvásproblémái

A kutatók háromezer 17-30 év közötti fiatalt kérdeztek meg arról, hogy milyen jellegű alvási problémáik vannak: elalvási nehézség, gyakori felébredés, szétdarabolt alvás, rémálmok, szundikálás napközben, túl korai felébredés vagy fáradtan ébredés. A vizsgált csoportnak csak 36%-a válaszolta azt, hogy mentes mindezektől.

Egy massachusettsi tudományegyetem tudósai már 1994-ben felhívták a figyelmet arra, hogy a melatonin kis mennyiségben természetes altatóként működik.

Egy másik vizsgálatban D. Garfinkel izraeli kutató kollégáival a melatonint 12 személyen vizsgálta, akiknek átlagos életkora 76 év volt. Ők is hasonló eredményre jutottak. Azt is bebizonyították, hogy a melatonin segít a modern utazás egyik legnagyobb és legkellemetlenebb problémáján: a repülés kiváltotta időeltolódási gondon.

A melatonintermelés lépései

Az agyban elhelyezkedő tobozmirigy a vérből egy triptofán nevű aminosavat von ki. Itt a triptofán szerotoninná alakul át, ez pedig melatoninná. Egy NAT-nak nevezett enzimnek jelen kell lennie a végső lépésnél. A NAT elégséges mennyisége híján a melatonintermelés csökken.

A melatonintermelésben közrejátszó tényezők

A szervezet nem tudja a melatonint raktározni, ezért naponkénti termelődésére van szükség. A retinából érkező világos/ sötét jelek a látóidegen keresztül az agyba jutnak, ahol a testünk „órájától” érkező jelzésekkel összeadódva üzennek a mirigynek, hogy indítsa el vagy állítsa elő a melatonintermelést. Ugyanakkor a sötétben maga a retina is tud melatonint termelni a tobozmirigy közreműködése nélkül.

Állatkísérletek

Az állatkísérletek azt bizonyították, hogy a melatonin növeli az állatok életidejét. Ezért elnevezték erősítő és fiatalító éjszakai hormonnak. Dr. Walter Pierpaoli kísérletsorozatában 1985 végén beszámol arról, hogy a 18 hónapos egészséges hím egereket két csoportra osztotta: az egyik kapott melatonint az esti ivóvízébe, a másik nem. A kísérletben résztvevő egerek teljes életideje 24 hónap, így a 18 hónap emberi megfelelője 65 év. Öt hónap után megdöbbentő különbség lett a két csoport között. A kezeletlen egereken jelentkeztek az öregkor jellegzetes tünetei. Izomtömegük megfogyatkozott, foltokban hullott a szőrük, a szemükön szürkehályog keletkezett, az anyagcseréjük lelassult, mint ahogy lelassultak ők maguk is. Fáradtnak, elesettnek tűntek: megöregedtek.

Ezzel szemben a melatoninnal kezelt egerek küllemükben és viselkedésükben is az unokáiknak látszottak. Ezek az állatok dús, fényes szőrzetet növesztettek.
A szemük tiszta volt, nem nőtt rajta szürkehályog, kiváló volt az étvágyuk, izomzatuk erős és jól fejlett maradt, nem úgy, mint kezeletlen társaiknak. Vitalitásuk, energikusságuk, viselkedésük fele ilyen idős állatokra emlékeztetett.

A legérdekesebb, hogy a melatoninnal kezelt egerek sokkal tovább éltek. A kezeletlenek, amikor elérték a várt, kb. 24 hónapos kort, elpusztultak (75 év). A melatoninnal kezeltek azonban döbbenetes módon hat hónappal tovább éltek, (25 év). Így az egerek emberi mérték szerint elérték a 100 éves életkort. Megfelelő melatoninszinttel az ember életideje is kitolódhat 100 évig, vagy azon túl, jó egészségben.

„Az elpusztult állatokat megvizsgáltam és úgy találtam, hogy a kezeletlenek legtöbbjének a halálát a rák okozta, – ez egyébként a rájuk jellemző halálok.
A melatoninnal kezeltek azonban a legnagyobb megdöbbenésemre egészségesek maradtak mindvégig a meghosszabbított életük során. Szerveik elsorvadtak, – ez az öregkor jellemző tünete, de nem voltak rákbetegek”- írja Dr. Walter Pierpaoli a vizsgálatokról.

A melatonin antioxidáns szerepe

A melatonin öregedésellenes hatásai többnyire a szabad gyökök utcaseprőjeként betöltött szerepében is rejlik. A szabad gyökök legalább 50 betegségben játszanak szerepet. Károsítják a DNS-t, és kapcsolatba hozhatók a rákbetegségekkel is. Egy laboratóriumi kísérlet során a melatonin ötször hatékonyabb antioxidánsnak bizonyult, mint a glutation vagy a C-vitamin.

A melatonin és a rákbetegségek

Kutatások megállapították, hogy képes megelőzni a rák kialakulását, vagy ha mégis létrejönnek rákos gócok, akkor elpusztítja azokat. Megakadályozhatja a tüdő, a máj, petefészek, prosztatarák esetén az áttétek kialakulását. Sikeresen alkalmazzák előrehaladott állapotú rákbetegeknél, akik a hagyományos terápiában részesültek, csökkentve a kezelés mellékhatásait. Megállapították, hogy a hagyományos kezeléssel szemben napi 20 mg melatonin adása csaknem 50%-kal növelte a teljes vagy részleges javulás arányát, 45%-kal növelte az egyéves túlélés arányát, és 89%-kal csökkentette a hagyományos terápia pusztító hatásait.

A melatonin javítja a DNS helyreállító tevékenységét, illetve a mélyalvási szakaszok hosszát, amelyek alatt a sérült sejtek helyreállítása történik. A sérült sejtek így nem képesek szaporodni (ráksejtek is sérült sejtek).

A melatonin és a stressz

Dr. Georges Maestroni és munkatársai kimutatták, hogy a melatoninnak szerepe van a stressz immunrendszerre gyakorolt hatásainak csökkentésében. Tompítja az olyan stressz hormonok káros hatását, mint a kortizol, adrenalin és noradrenalin, amelyek gyengítik védekezőképességünket.

Egyéb jótékony hatása

A melatonin növeli a csecsemőmirigy súlyát, sejtjeinek aktivitását, fokozza a T sejtek termelését, és aktivitását, és így erősíti az immunrendszert. A csökkent melatoninszint az immunrendszer súlyos zavaraihoz vezet. A pajzsmirigy működését is hatékonyabbá teszi, a pajzsmirigy viszont olyan hormonokat termel, amelyek fokozzák a T-sejtek termelését.

Depressziósoknál gyakran kimutatható a túlságosan alacsony melatoninszint, ugyanez figyelhető meg öngyilkosok esetében. Bizonyíték van arra, hogy a melatonin szerepet játszhat a pozitív hangulat és szemléletmód fenntartásában. A futás és kocogás hangulatjavító hatása közismert. Meglepően magas melatonin szint figyelhető meg egy sportedzés után.

Az állatkísérletek bizonyították, hogy a szívizom károsodásakor antioxidáns védelmet nyújt, csökkentve a szívroham okozta kárt, és javítja a szív pumpáló erejét a szívroham után. A melatonin koleszterincsökkentő tulajdonságait állatokon és embereken végzett vizsgálatok egyaránt bizonyították.

A cukorbetegség a szabad gyökök okozta betegségek családjába tartozik, így a melatonin antioxidáns szerepe jótékonyan hat e betegségre. A melatonin a hasnyálmirigy bétasejtjeit és számos cukorbetegségtől érintett szervet is megvéd a szabad gyökök okozta károsodástól. A melatonin kezelés csökkenti a vércukorszintet.

A mitokondriális működés hanyatlása jellemzi az olyan degeneratív idegbetegségeket, mint az Alzheimer kór és a Parkinson kór. A melatonin kifejezetten idegvédő hatást fejt ki. A legújabb kutatások kimutatták, hogy megakadályozhatja az agysejt pusztulást. Szoros összefüggés van az lecsökkent éjszakai melatoninszint és a demenciás betegek szellemi leépülésének súlyosságával.

Alacsony melatoninszint és más betegségek

Tudósok felfedezték, hogy a metabolikus szindrómában szenvedők melatonin termelése alacsonyabb szinten van, mint az egészséges embereké. A melatonin véd az asztma, szürkehályog, zöldhályog, prosztata megnagyobbodás és a meszesedés ellen.

A melatonin termelésének természetes gyógymódjai

A napfény és a melatonin összefüggését vizsgálták már finn kutatók, eredményüket 1988-ban publikálták. Megállapították, hogy azoknál a patkányoknál, amelyek természetes napfénynek voltak kitéve, jelentősen magasabb volt az esti melatoninszint, mint azoknál, amelyeket mesterséges világosságnak tettek ki.

Az esti világosság elnyomja a melatonin termelést. Éjjel tehát el kell kerülni a fénnyel való érintkezést, nappal pedig a maximumra kell emelni.

Éjjel a kis intenzitású fény nem okoz problémát, de a nagyobb fény jelentősen elnyomja a melatonin termelését.

Sokkal értékesebb a melatonin termelés szempontjából az éjfél előtti alvás.
A rendszeres testmozgás is jótékony hatású: Marr és kollégái kísérletükben bizonyították azt, hogy egy órás szobakerékpáron végzett testgyakorlás megduplázta, némely esetben megháromszorozta a melatoninszintet.

Az is bebizonyosodott, hogy B6 vitaminra és kálciumra is szükség van a melatonin termeléshez. Egy kísérlet bebizonyította, hogy azoknak az állatoknak, amelyeket kalciumhiányos étrenden tartottak, összezsugorodott a tobozmirigyük.

Még egy utolsó tanács az életmóddal foglalkozó szakemberektől: mértékletesen táplálkozzunk és az elalvás előtti órákban kerüljük az étkezést. Ugyanakkor figyeljünk a melatoninban gazdag táplálékok fogyasztására. Ilyen a banán, az árpa, a paradicsom, a rizs, a kukorica és a zab.

Minden ember vágya, hogy hosszú és egészséges életet éljen, és késő időskoráig megőrizze testi, szellemi épségét. Ez a vágy valóra válhat: a csoda itt van bennünk. Ezt a hormont melatoninnak hívják.

Bakó László 

Facebook kommentek