Válassza az Oldal lehetőséget

Ellenszenves vagy épp rokonszenves?

Ellenszenves vagy épp rokonszenves?

„Noét se nagyon
szerethették, akik nem
ácsoltak bárkát.”
/Fodor Ákos/

Valóban így van ma is? Nem csak az emberi történelem kezdetére jellemző ez?

Egy nagyon váratlan élethelyzetben kiéleződnek az emberek közti konfliktusok, sokszor a legjobb barátok, legszeretettebb családtagok, legrégebbi harcostársak fordulnak szembe egymással. Ki az, aki hallgat a tiszta szóra, melyet önzetlen ténykedés hitelesít, és ki az, aki inkább szereti a nyereséget és az ünnepléseket, és folytatja a kényelmes életvitelét nem törődve a segélykiáltásokkal.

4000 évvel ezelőtt – Noé kapta az üzenetet Istentől, melyet hirdetnie kellett. Rendkívüli elhívás volt ez: bárkát készítsen az ébredők, a változni akarók megmentésére. Isten terve alapján, pontosan a leírtak szerint haladt a feladatával. A szárazföld kellős közepén épült meg a hatalmas bárka akkor, amikor az emberiség még nem látott esőt, a földet pára és harmat nedvesítette csupán, a folyó-és tengervíz soha nem lépett ki addig a medréből.

Noé 120 éven át hirdette a világnak, hogy özönvíz által fog elpusztulni az emberiség, és csak az menekülhet meg a pusztulástól, aki belátja, hogy a bűnös élet értelmetlen. Noé nem egy csaló, hanem őszinte jóakarat vezérli, akit folyamatos és kitartó munkája hitelesített. Minden vagyonát a bárka építésére költötte, s az összesereglett embereknek példát mutatott arra, hogy milyen a hitből fakadó gyakorlati élet .

A tömegek mindig is vágytak a szenzációra. Sokan vannak ma is, akik kedvelik a nagy erejű szónoklatokat az igazságról.

Az első megrendülést mégis oly gyakran kételkedés, majd gúnyolódás követ. A kezdeti rokonszenv hamarosan ellenszenvvé változik, a tömeg inkább arra hallgat, amit mondanak a hírességek, a tudósok, az üzletemberek, és nem azt vizsgálja: mekkora igazságtartalommal bír.

Minél általánosabb az emberek gondolkodásbeli eltorzulása, a tunyasága a tettekben, annál elfogadottabb lesz ez a rossz útirány.

Noét is csalónak bélyegezték, kezdeti lelkes figyelmüket felváltotta a gonosz tréfálkozás a komoly dolgokon. Megnyugtatták egymást, hogy a rémhírekkel nem kell foglalkozni: jobb önfeledten élvezni az életet. A Föld özönvíz előtti hatalmas népességéből csupán nyolc ember- Noé és családja- hitt a figyelmeztetésben, amely a bekövetkező pusztulásról szólt.

Így van ez most is. Ma is rokonszenvesebb a többség számára az, aki felszínes, könnyű megoldásokat kínál a problémákra. Ma is hatástalan az a felhívás, amelyik erőfeszítést és irgalmat kíván, és amelyiknek velejárója a megfeszített, kitartó ténykedés egy jó ügyért.

Vagyis valójában a “szívünk vágya” dönti el, hogy melyik magatartást, kiállást tartjuk rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek. Aki tehát nem építi Noéval együtt a bárkát, annak gyűlöletes lesz az ő üzenete. Tettrekészség, cselekvés híján nem tudja elfogadni és továbbadni, amit lát és hall ebből. Jézus maga is feltette ezt a kérdést: „Mindazáltal az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-e hitet e földön?” Nincs szó ebben világméretű összefogásról, sem tömeges lelki ébredésről. Egyénileg változhatunk meg, s vele az életünk is….

Facebook kommentek

Kategóriák

Archívum

Cikkíróink

Bakó László
Domján Ildikó
dr. Márton István
Eredics Éva
Hagymási Tamás
Kecskeméti János
Lendvai Valéria

Kövessetek

Pin It on Pinterest

Share This

Tetszett a cikk?

Ha igen, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is!