„Egész életemben ezek a témák érdekeltek, ezekről forgattam filmet: hazugságról, árulásról, születésről, családról, szeretetről. Engem az fogott meg a legjobban, hogy egy mai, „átlagos” család feszültségei, boldogtalansága is az évtizedekkel ezelőtti és soha be nem vallott bűnökre vezethető vissza. Szinte minden családban vannak sötét titkok, elhallgatott bűnök, amelyek több generáció életét is tönkre tudják tenni.”(Mészáros Márta az Aurora Borealisról)

A 86 éves rendezőnő, Mészáros Márta új filmje női szemszögből mutatja be mindezt, de örök erkölcsi kérdéseket is felvet: lehet-e kiélezett történelmi helyzetben jól dönteni? Miért fontos egy család életében az, hogy a lélek mélyére rejtett titkok kiderüljenek és megbocsáttassanak?  Tud-e súlyos emberi mulasztásokat a gondviselés orvosolni, jóra fordítani?

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag történet, ugyanakkor történelmi témájú film is. Súlyos problémát boncolgat: hogyan teheti tönkre a legfontosabb emberi kapcsolatainkat a háború s a háború okozta erőszak. A Bécsben élő ügyvédnő, Olga (Tóth Ildikó) idős édesanyja, Mária (Törőcsik Mari) kórházba kerül. Amíg Mária kómában fekszik a betegágyon, Olga egy mélyen elhallgatott titokra talál. Nem adja fel a kutatást, és végül az 50-es évek háború utáni Európájába jut vissza, ahol olyan döbbenetes családtörténetre lel, amely nemcsak megváltoztatja addigi életét, hanem a múltját is átértelmezi, sőt a kapcsolatait is új tartalommal tölti meg.

Küzdelmes emberi életutakat mutat meg a film története. A lélekben nem múló fájdalom, ha hallgatni kell, gyötrő lesz éveken, évtizedeken keresztül. Mikor szólalhat meg egy ember, és mondhatja el, hogy mi az igazság? Mikor mondhatja el a titkát a szeretteinek? Ha betöltötte a feladatát? Ha küldetése a végéhez ért? Valóban megbékélést hoz a kimondott igazság? És a kapcsolatok valóban a helyükre kerülhetnek a tisztázott helyzetek által?

Nagy üzenete van a filmnek a nézők számára. És ha  megállunk rohanó mindennapjaink közepette, és gondolkodunk, értelmezünk sorsdöntő erkölcsi kérdéseket, amelyek mélyen érintenek mindannyiunkat, akkor a saját  történetünk lesz Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis.

Szerző: Eredics Éva

Facebook kommentek