A cukor amellett, hogy kellemes ízélményt ad, látszólag „megédesíti” életünket is. Kihat a kedélyállapotunkra, egyfajta örömpótlék, ezért előszeretettel fogyasztjuk, ismert és rejtett formában egyaránt, mit sem tudva a súlyosan egészségkárosító következményeiről. A fehér cukor veszélyei mellett egy újfajta, egészséges és rostban gazdag édesítési móddal is megismerkedhetünk, amelyet a II. típusú cukorbetegek is fogyaszthatnak és élvezhetnek. A gyümölcsökben és zöldségfélékben található finomítatlan cukor ideális táplálékforrás. Gazdag ásványi anyagokban, és természetes rosttartalmának köszönhetően megakadályozza a vércukorszint szélsőséges ingadozását. A gyümölcsökben levő fruktóz (gyümölcscukor) 34 %-kal emeli az inzulinra való érzékenységet. Ha több mint egy hónapig fogyasztjuk, a glükóz be tud jutni a sejtekbe. Amikor megfosztunk egy természetes táplálékot eredeti tartalmától, akkor abból mindig rossz sül ki. Ha kivonjuk belőle a cukrot, és azt különböző ipari eljárásokkal fehérítjük, kristályosítjuk, akkor egy olyan terméket kapunk, amely finom ugyan, de tönkreteszi egészségünket.

Amit a finomított cukorról feltétlen tudnunk kell

Manapság az állatbetegségek kapcsán egyre többet hallhatunk a húsfogyasztás káros hatásairól. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fehér cukor egészségkárosító hatása is súlyos.
A cukor előnytelen hatásai sokrétűek. Zsiradékokkal együtt fogyasztva a II. típusú cukorbetegség alapjait veti meg, idővel pedig a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek kimerülését okozhatja. A finomított, koncentrált cukrok gyorsan bekerülnek a véráramba, s ha a vércukorszint felszökik, gyors energialöketet eredményez, mert az üres kalóriákat tartalmazó cukor nagyon gyorsan fűtőenergiává alakul. Magas lesz a vércukorszint, és a szervezet válaszként jócskán fokozza a hasnyálmirigyben az inzulin termelődését. A hirtelen égés folyamán ásványi anyagokat és vitaminokat veszítünk. Az inzulintöbblet viszont a rosthiány miatt túl gyorsan és túl alacsonyra szállítja le a vércukorszintet. Az alacsony vércukorszint tünetei jelentkeznek¬¬: gyengeség, éhség, kimerültség, levertség. A szervezet az adrenalin termelésével válaszol a vércukorszint gyors esésére, amely újból a vércukorszint gyors emelkedését váltja ki. Beindul egy „ördögi körforgás”. Az ismétlődő terhelés következtében az adrenalint termelő mellékvesék idővel kimerülnek, és nem tudják biztosítani a megfelelő működést. Gyakori reakció, hogy a finomított cukrokat tartalmazó táplálék elfogyasztása után a hirtelen leeső vércukorszint újból egy másik cukros csemege elfogyasztására csábít. A délutáni szunyókálásból ébredve például egyből valami édesség után nyúlnánk. A nassolás, és a még több cukor bevitele tovább súlyosbítja a problémát. A rostanyag nélküli egyszerű cukor fogyasztásának a cukorbetegség mellett még további következményei is vannak. Növeli a trigliceridszintet és a magas cukortartalmú étrend koleszterinszint emelkedést idéz elő. A vérben lévő magasabb cukortartalom az LDL koleszterinnel oxidált koleszterinné válhat, amely igen gyorsan károsítja az érfalat. Érelmeszesedést okoz, nagy szerepet játszik a koszorúér-betegségek, a szívtrombózis és az érkárosodások kiváltásában.

A finomított cukor hatása a szervezet védekező rendszerére

A finomított cukor a szervezet védőfunkcióját ellátó fehérvérsejtek mozgását is lassítja, így az immunrendszert gyöngíti. Egy kísérletsorozatban azt vizsgálták, hogy a cukorfogyasztás milyen mértékben gyengíti a fehérvérsejtek baktériumölő képességét. Ha semmi cukrot nem fogyasztunk, egy fehérvérsejt 14 baktériumot tud elpusztítani. Hat teáskanál cukor bevitele után már csak 10 baktériumot. Ha 24 teáskanál cukrot fogyasztunk, akkor a fehérvérsejtek annyira legyengülnek, hogy egyenként átlagosan csak 1 baktériumot tudnak elpusztítani. Ez a baktériumölő képesség 92%-os csökkenését jelenti. (1 liter üdítő tartalmaz ennyi cukrot.) A cukor fehérvérsejt működését gátló hatása tartós. A károsodás egészséges egyéneknél 5 órán át tart. Ez idő alatt tehát a fehérvérsejtek nem nyújtanak maximális teljesítményt. Amikor valaki a nap folyamán többször fogyaszt cukrot, egész biztos, hogy a nap legnagyobb részében alig tudnak dolgozni az immunrendszer katonái. Nagyon jó védekezés a fertőző járványok idején, ha nem fogyasztunk semmi állati eredetű, sem fehér cukrot tartalmazó táplálékot. Egy 36 órás böjt lényegesen növeli a fehérvérsejtek baktériumölő képességét. Ezért van az, hogy amikor betegek vagyunk, nem kívánjuk az ételt.

Édes száj, keserű aratás. A cukor további ártalmai

A rendszeres cukorbevitel hatásának következményeként jellemző a magasabb inzulinszint is, amely a rosszindulatú daganatos betegségek egyik rizikófaktora. A cukor jelenlétében több enzim működése is rendellenessé válik. Így az emésztési mechanizmus is változik, ezért megnőhet egyes élelmiszer-allergiák valószínűsége. Nem elhanyagolható természetesen a cukor „üres” kalóriatartalma sem, mely feleslegesen égeti a szervezetet és elhízáshoz vezet. Ha nem tud elégni a szénhidrát, főként zsírszövetté alakul. A cukor a fogszuvasodás, az emésztési zavarok, a gyomor és nyombél fekély egyik fő kiváltója, mert irritálja a nyelőcső, a gyomor és a bélcsatorna nyálkahártyáját, és kb. 20%-kal növeli a gyomorsav mennyiségét. Összefüggésbe hozható az epekővel és az epehólyag gyulladással, továbbá hátrányos a máj és a vese működésére, megzavarja a hormonháztartást. Az erjedési folyamat (főleg a tejet és cukrot, valamint a tejet, cukrot és tojást tartalmazó ételeknél) gyakran szellemi tompultságot, ingerlékenységet, kedvetlenséget, rossz közérzetet, hangulati hullámzást okoz. A székrekedés, szembetegségek, a bőrbántalmak, a köszvény súlyosbodása, a nemi érés felgyorsulása (a hormonokat befolyásoló hatása miatt), sőt a depresszió szoros kapcsolatban van a cukorfogyasztással. Elsavasítja a szervezetet, felgyorsítja a csontritkulást, kedvez a káros baktériumok és a gombák szaporodásának a bélflórában. A rendszeres cukorfogyasztás felnőttkorban hozzájárulhat az agy homloklebenye működésének gyengüléséhez, ami a magasabb rendű- erkölcsi gondolkodás és az akarat székhelye.

Hosszú távú hatása gyermekeinkre

A nassoláson, cukros ételeken felnövekvő fiatalok egyrészről túlsúlyosak, másrészről vitamin és ásványi anyaghiányban szenvednek. Gyermekeknél az idegrendszeri labilitást, pszichés zavarokat nagyban befolyásolja a cukorbevitel mértéke. A B vitamin hiányát idézi elő, így főleg a gyermekek esetében, csökkenti a felfogó és intellektuális képességet. Ehhez a vércukorszint ingadozása is hozzájárul. Túlzott bevitele álmosságot, dekoncentráltságot, szellemi kimerültséget okozhat. A szülők és nagyszülők felelőssége, hogy a gyermekeket ne szoktassák rá az édességekre, cukros ételekre, még akkor sem, ha az pillanatnyilag örömet okoz a gyermeknek. Hosszabb távon súlyos betegségek alapjait rakja le, megrövidíti az életet. A finomított cukor fogékonnyá teszi az embert a káros szenvedélyekre is. Egy állatkísérlet folyamán a húsos, cukros étrenden tartott patkányok 52%-a az alkoholos vizet választotta a normál víz helyett. Míg a lakto-ovo vegetáriánus étrenden tartott patkányoknak csak 2,7%-a választotta az alkoholos vizet.

Rejtett cukrok táplálékainkban

Az emberek többsége hatalmas mennyiségű cukrot fogyaszt: tudtán, akaratán kívül. Az átlagos amerikai állampolgár évente több mint 66 kg cukrot eszik meg. Ez naponta 46 teáskanál cukor. A tendencia egyre emelkedő jelleget mutat. Valószínűleg senki nem kanalaz be naponta 46 teáskanál cukrot a cukortartóból. Akkor hogyan lehetséges ez a nagymértékű cukorfogyasztás? Étrendünk rengeteg „rejtett” cukrot tartalmaz. A rejtett cukor egyik fő forrása az üdítő és szénsavas italok. Az Egyesült Államokban évi 230 liter üdítő italt fogyaszt egy személy átlagosan(1 literben 24 kávéskanál cukor van). A csokoládés sütemény 15 teáskanál, a gyümölcsös joghurt 12 teáskanál cukrot tartalmaz. De a borsó, kukorica és más konzervek, a befőttek, lekvárok, a kekszek, sőt mostmár a müzli szeletek is tömény csoki és cukorforrásokká váltak, a különböző gabonapelyheket és aszalványokat tartalmazó – valamikor az egészséges táplálkozás részét alkotó – müzlikben is bőségesen található cukor. A füge és datolya aszalványok is át vannak itatva glükózsziruppal, ami nem más, mint cukor.

A mesterséges édesítőszerek csapdája

A cukor kiváltására mesterséges édesítőszereket kísérleteztek ki, amelyekről kiderült, hogy tartós fogyasztásuk ártalmas a szervezetre. Rákkeltő hatásuk immár köztudott. A természetes eredetű, de mesterséges készítmények, mint pl. a mannit, a xilit jobbnak bizonyultak a szaharinnál, ciklamátnál, aszpartamnál és a K-aceszulfámnál. Egy kísérlet szerint, amely 75 ezer 50-69 év közötti nőt vizsgált, a mesterséges édesítőket használók körében idővel lényegesen nagyobb valószínűséggel fordult elő testsúly gyarapodás, mint az ilyen termékeket nem használók körében. Egy másik kísérletben 30 önkéntes jelentkező két hétig napi 4 doboz diabetikus szénsavas üdítőitalt ivott. Ezek az emberek meglepő módon többet ettek és testsúlyuk is nagyobb mértékben növekedett, mint amikor cukorral édesített üdítőitalokat fogyasztottak. Az elhízás pedig az inzulin rezisztencia egyik fő oka. Sokan úgy gondolják, hogy az összetett szénhidrátot, keményítőt tartalmazó ételek jobban hizlalnak, mint a húsételek. Azonban a zsír a leghizlalóbb élelem. Egy gramm zsiradék 9 kalóriát hordoz, míg egy gramm szénhidrát csak 4-et. A sok zsiradék egyenesen a szervezet zsírraktáraiba kerül. A szénhidrátok finomítása és feldolgozása okozza a testsúly problémákat. A táplálék terjedelme, tömege csökken, miközben a kalóriakoncentrációja megnő. De amikor rosttartalmával együtt fogyasztjuk, (vagyis pl. a fehér kenyér helyett teljeskiőrlésűt) a szénhidrátokat, az étvágy kevesebb kalóriával is kielégül. A szénhidrátoknak kellene képezniük az étrendnek mintegy 55-70 %-át, mivel ezek szervezetünk leghatékonyabb és legkönnyebben elérhető energiaforrásai.

Édesítés természetes módon

A méz édesítéshez való használata jobb, mint a fehér cukoré. Azonban a cukorhoz hasonlóan erjedést idéz elő a tejet és tojást tartalmazó ételeknél. Csak mértékkel fogyasszunk mézet, ahogy a Biblia is írja: ”Igen sok mézet enni nem jó.” (Példabeszédek könyve 25.27) A finomított cukor és a mesterséges édesítőszerek természetes anyagokkal való kiváltására régóta folynak kísérletek. A táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok felismerték, hogy a csicsóka kiváló édesítő hatása mellett egyéb előnyökkel is bír. A bio csicsóka sűrítmény másfélszer édesebb, mint a méz, nincs mellékíze, mint a steviának, és igen magas az inzulin rosttartalma, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják. Az értékes hatóanyagok döntően nem hőérzékenyek, ellenállnak a kíméletes főzésnek.

A csicsóka készítmények jellemzői:

 • Magas a kálium, kalcium, magnézium, vas és foszfortartalmuk, nátriumtartalmuk pedig alacsony, ami rendkívül kedvező.
 • Nyomelemtartalmuk (réz, króm, mangán és cink ) kiemelkedő.
 • A vitaminok közül a bétakarotin, a B vitamin (tiamin, riboflavin, niacin) és C-vitamin tartalma magas.
 • Fehérjeösszetétele gazdag biológiai értéket mutat.
 • Igen magas az inzulin rosttartalma. Az inzulin az emésztés során csaknem teljesen fruktózra bomlik, amelynek napi 30-80 grammját az emberi szervezet inzulin nélkül képes hasznosítani, levéve ezzel a terhet a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeiről. Az inzulinszint ingadozás elmaradása a rákbetegségek megelőzését is segíti.
 • Prebiotikus hatású, táplálékot nyújt a hasznos Lactobacillus és Bifido baktérium kolóniák számára. Védelmet nyújt a bélfertőzések ellen. Igen hasznos fermentumokat képez a bélrendszerben, (tejsavas erjedés) a széklet pH-ját előnyös irányba tolja, segíti a bélpolipok, a vastagbél és a végbélrák megelőzését.  Fogyasztásával megelőzhetők a székrekedéssel járó problémák. Visszaszorítja a bélrendszerrel összefüggő betegségeket: úgy mint a bélhurutot, bélgyulladást és az irritábilis bél szindrómát.
 • A csicsóka készítmények lassítják az öregedési folyamatot, serkentik a bélműködést, segítik a tartós és eredményes súlycsökkentést.
 • Egyes immunbetegségek, így a colitis ulcerosa és a Crohn betegség esetében is előnyösnek bizonyult.
 • Szerepe van a légzőszervi betegségek (asztma stb.) megelőzésében.
 • Segíti megelőzni a húgyúti fertőzéseket, vesekőoldó valamint kőképződést gátló hatása is ismert.
 • Szerepe van a bélrendszeri immunitás és a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakulásában.
 • Megnöveli a hasznos tejsav baktériumok által termelt B12 vitamin mennyiségét, javítja felszívódását, ami a vegán táplálkozásúak számára kiemelt jelentőségű.
 • Lúgosító hatása segít a csontritkulás megelőzését és kezelését.
 • Nem igényelnek gyomoremésztést, védik a gyomrot.
 • A hasnyálmirigy védelmében betöltött szerepe is kiemelkedő. Cukor anyagcsere szabályozó, és alacsony a glikémiás indexe.
 • Támogatja a szívizom munkáját, védi a szívet a stresszhatásokkal szemben. Kiemelt szerepe van az érrendszer védelmében, védi a szív koszorúereit és az agyi ereket. Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ezáltal a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét. Kedvezően hat a magas vérnyomásra.
 • Trigliceridszint szabályozó, mérhetően növeli a jó koleszterin; a HDL szintjét. Lassítja az érelmeszesedési folyamatot, csökkenti azédességvágyat, segíti az édességfüggőség leküzdését. Segíti a tartós izommunkát, a fizikai aktivitást.
 • A II. típusú cukorbetegség esetén kézben tarthatóvá teszi a vércukorszintet.
 • Candidiasis szenvedő betegek számára is előnyös. Segíti a gyermek és felnőttkori allergiák (ekcéma, allergiás asztma) és intoleranciák megelőzését.
 • Véd a rosszindulatú daganatok ellen és gyorsítja a szervezet általános méregtelenítő folyamatait, különös tekintettel a nehézfémek kiválasztására.
 • Májvédő hatású, javítja a máj anyagcseréjét és méregtelenítő tevékenységét.
 • A léböjtök során vércukorszint és energiastabilizáló hatású, böjtkúrák során segíti a mentális és lelki egyensúly megtartását is.
 • Normalizálja a vér húgysavszintjét, az ízületekben így elkerülhető a köszvényes roham.
 • Kiemelten ajánlott változó kor előtt álló illetve változó korban lévő nők számára, a belső anyagcsere és a hormonális egyensúly fenntartása érdekében.

Szinte hihetetlenül hangzik, hogy ennyi mindenre kedvező hatással bír a csicsóka. Ehhez képest még megdöbbentőbb a finomított fehér cukor egészségromboló hatása. Ha csak annyit teszünk, hogy kivonjuk az étkezésünkből, már sokat tettünk egészségünk helyreállításáért.

Bakó László

Facebook kommentek