A vegánság a világon az egyik legnépszerűbb táplálkozási trenddé kezd válni, amit előrejelez az Oszkár díjas Louie Psihoyos és James Cameron által rendezett Game Changers című dokumentumfilm is. A film bemutatja, hogy a növényi táplálkozás hogyan képes megnövelni a fizikai teljesítményt és állóképességet. (Előzetes alul)

Az alapsztori a ketrecharcos sztár és a speciális elit harcos kiképző James Wilksről szól, akinek a története gondolkodásra és belátásra készteti a világot azzal a régi hiedelemmel szemben, hogy az erőhöz, a fehérjebevitel biztosításához vagy az egészséghez húsra van szükség.

Wilks egy hosszú sérülése után a visszatérését legjobban támogató értend után kutatott, amikor a kezébe akadt egy tanulmány a római gladiátorokról, melyből kiderült számára, hogy ezek a harcosok növényi étrenden éltek. Ezután évekig tartó utazásokba és kutatásba kezdett, melynek során végleg meggyőződött: „Amit felfedeztem annyira forradalmi, olyan mélyreható következményekkel jár a teljesítményre, az egészségre és a föld jövőjére nézve, amit meg kell, hogy osszak a világgal” – mondta.

A filmben a legmagasabban jegyzett tudosók mutatják be azt, hogy a közhiedelemmel ellentétben mi az, ami a legjobban növeli az erőt és az állóképességet. A film célja a vegánsággal kapcsolatos mítoszok felszámolása, amiben sokkoló és újszerű technikai megoldásokat használnak, valamint a bolygó legerősebb, leggyorsabb és legkeményebb sportolóival kapcsolatban mutatnak be jó példákat. Olyan szereplők jelennek meg, mint Arnold Schwarzenegger, az amerikai súlyemelő olimpikon Kendrick James Farris vagy a szörfös Tia Blanco.

A Game Changers arra is rávilágít, hogy a húsfogyasztás biztosítása érdekében történő állatartás milyen nagy mértékben járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátáshoz, ami a tudósok szerint a klímaváltozás fő okozója. „Nemcsak megöl minket, megöli a bolygót” – mondja Cameron a húsevésről.

A film premiere a Sundance Filmfesztiválon lesz február 19 -én.

Photo: The Game Changers

Facebook kommentek