Minden országnak problémája van a műanyaggal, az abból keletkező hulladékok megfelelő kezelésével. Norvégiában viszont úgy tűnik, hogy megtalálták az ideális megoldást. A jelentős olajkitermelésük ellenére ők egyébként is környezetvédelem tekintetében a világ élvonalába tartoznak (sok egyéb dolog mellett példa értékű az elektromos autókhoz való viszonyulásuk és  azok állami támogatása is).

Norvégia műanyag-palackos letét rendszere a legjobb a világon. 598 millió palackot hasznosítottak újra 2016-ban. Ez 97%-os újrahasznosítási hatékonyságot jelent. Napjainkban a legtöbb helyen egy üres palackot vagy a szemetesbe tesznek, vagy egyszerűen elhajítanak az utcán. De nem így a norvégok.

Amikor valamilyen palackozott italt vesz valaki egy ottani boltban, akkor mindig 1 korona extra adót kell kifizetni az ital mellett. Ha ezután az üres hulladékot a vásárló beteszi egy erre kijelölt automatába, visszakapja az 1 koronáját.

A módszer a felhalmozódó műnyag hulladék mellett az új gyártási igényt is csökkenti. Egy flakon akár tizenkétszer is újrahasznosítható.

Ki fizeti ennek az egész rendszernek  a fenntartását?

Az üdítőital-forgalmazó cégek. Nem állami törvényekkel rákényszerítve, hanem önkéntesen. Ha csatlakoznak a rendszerhez, kevesebb adót kell fizetniük. Így mindenki nyerhet!

Vajon ha ezt a jó gyakorlatot kiterjesztenék a föld többi országára is, jelentős mértékben tudná csökkenteni a globális műanyag hulladék problémát?

Hagymási Tamás

Forrás: BBC

Facebook kommentek